Advert

Η ισλαμική πειραματική επιστημονική μέθοδος

Η ισλαμική πειραματική επιστημονική μέθοδος
Η ισλαμική πειραματική επιστημονική μέθοδος
Bu içerik 604 kez okundu.

Από τον Δρ. Ράγκεμ Ελ Σεργκάνι

 

I

 

Ο ρόλος των μουσουλμάνων επιστημόνων στην ανακάλυψη της πειραματικής μεθόδου.

 

Η ανακάλυψη της λογικής πειραματικής επιστημονικής μεθόδου  - βασισμένης στην επαγωγή και τη μέτρηση, όπως και στην παρατήρηση, το πείραμα και την αναπαράσταση – θεωρείται μια σημαντική ισλαμική συνεισφορά στην πορεία της επιστήμης παγκοσμίως.

Αυτή η μέθοδος είναι τελείως διαφορετική από αυτήν των Ελλήνων, των Ινδών και άλλων, καθώς αυτοί οι πολιτισμοί συχνά συνήθιζαν να ικανοποιούνται υιοθετώντας θεωρίες χωρίς να προσπαθούν να τις αποδείξουν επιστημονικά. Ήταν σχεδόν θεωρητικές φιλοσοφίες που δεν εφαρμόζονταν στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και αν ήταν αληθείς. Αυτό οδήγησε σε μια ανάμιξη αληθινών και λανθασμένων θεωριών. Μετά την εμφάνιση του Ισλάμ, οι μουσουλμάνοι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν την πειραματική μέθοδο στην αντιμετώπιση επιστημονικών και παγκόσμιων δεδομένων γύρω τους. Αυτό οδήγησε στην εγκαθίδρυση κανόνων της πειραματικής επιστημονικής μεθόδου που χρησιμοποιείται ακόμα στην σύγχρονη μοντέρνα επιστήμη.

 

Η εφαρμογή από τους μουσουλμάνους της πειραματικής μεθόδου σε προηγούμενες θεωρίες, χωρίς να δίνεται σημασία σε αυτόν που είχε διατυπώσει τη θεωρία όποιος και αν ήταν αυτός, οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών λαθών που είχαν κληρονομηθεί από επιστήμονες ανά τους αιώνες.

 

Οι μουσουλμάνοι επιστήμονες δεν αρκούνταν μόνο να κριτικάρουν και να δοκιμάζουν αυτές τις θεωρίες, αλλά εισήγαγαν και νέες υποθέσεις. Επίσης δοκίμαζαν τέτοιες υποθέσεις για να τις μετατρέψουν σε θεωρίες εάν προσέγγιζαν την αλήθεια. Κατόπιν δοκίμαζαν την θεωρία για να αποδείξουν τελικά ότι είχε γίνει γεγονός και όχι απλώς μια θεωρία. Για να το πετύχουν αυτό, πραγματοποιούσαν ενθουσιωδώς πολλά πειράματα.

 

Παραδείγματα μουσουλμάνων επιστημόνων που υιοθέτησαν την πειραματική μέθοδο.

 

Ανάμεσα στους μουσουλμάνους επιστήμονες που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα ήταν ο Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν [1] ο Αλ Χαουαρίζμι, ο Αλ Ράζι [2] ο Αλ Χασάν Ιμπν Αλ Χέιθαμ [3] ο Ιμπν Αν Νάφις [4] και άλλοι.

Ο Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν, πατέρας της χημείας λέει «… και η τελειοποίηση αυτής της δημιουργίας είναι η επιστήμη και τα πειράματα.Όποιος δεν δούλεψε ή δεν διεξήγαγε πειράματα ποτέ δεν κέρδισε τίποτα». [5] Στο βιβλίο του «Αλ Χαουάς αλ Καμπίρ» («Το Μεγάλο Βιβλίο των Ιδιοτήτων») έλεγε: «Αναφέρουμε σε αυτά τα βιβλία τις ιδιότητες μόνο αυτού που βλέπουμε, όχι τι ακούμε, διαβάζουμε ή μας έχουν πει, μετά από εξέταση και δοκιμή του. Δημοσιεύσαμε μόνο ότι βγήκε αληθινό και απορρίψαμε ότι ήταν πλαστό. Και σε ότι καταλήξαμε εμείς, το συγκρίναμε με τις συνθήκες τέτοιων ανθρώπων» [6]

Γι’ αυτό ο Ιμπν Χαγιάν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το εργαστηριακό επιστημονικό πείραμα στην επιστημονική ερευνητική μέθοδο, τους κανόνες της οποίας καθιέρωσε. Μερικές φορές αποκαλούσε πείραμα «την εμπειρία» και έλεγε «Αυτός που είναι έμπειρος είναι πραγματικός επιστήμονας και αυτός που δεν είναι τέτοιος, δεν είναι επιστήμονας. Σε όλες τις τέχνες ο πεπειραμένος δημιουργός είναι ικανός ενώ ο άπειρος είναι άχρηστος» [7]

 

II

 

 

Γι αυτό ο Ιμπν Χαγιάν έκανε μεγαλύτερη πρόοδο θέτοντας το πείραμα ως μια βάση εργασίας, από αυτήν που έκαναν οι Έλληνες επιστήμονες που προηγήθηκαν.

 Ο Κάντρι Τουκάν έλεγε: «Ο Ιμπν Χαγιάν ξεπέρασε άλλους επιστήμονες βρισκόμενος στην κορυφή εκείνων που διενεργούσαν πειράματα σε επιστημονική βάση, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε εργαστήρια. Προέτρεπε να επιδειχθεί ενδιαφέρον στο πείραμα και  να διενεργηθεί το πείραμα με ακριβή παρατήρηση. Προέτρεπε επίσης σε προμελέτη, λέγοντας: το καθήκον του χημικού είναι να εργάζεται και να διεξάγει πειράματα, χωρίς τα οποία η γνώση δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστεί». [8]


Ο Αλ Ράζι ίσως είναι ο πρώτος γιατρός παγκοσμίως που χρησιμοποίησε την πειραματική μέθοδο μέσω της διεξαγωγής των πειραμάτων του σε ζώα, ιδιαίτερα πιθήκους ώστε να δοκιμάσει νέες μεθόδους θεραπείας πριν τις εφαρμόσει σε ανθρώπους.

 Αυτή είναι μια εκπληκτική επιστημονική μέθοδος την οποία ο κόσμος αναγνώρισε μόλις πριν λίγο καιρό. Γι αυτή τη μέθοδο έλεγε: «Όταν το γεγονός που είδαμε δεν ταιριάζει με την επικρατούσα θεωρία, το γεγονός θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ακόμα και αν όλοι υιοθετούν τις επικρατούσες θεωρίες ως ένα είδος υποστήριξης σε διάσημους επιστήμονες». [9]

Αναγνώριζε ότι όλοι μπορεί να θαυμάζουν τις απόψεις διάσημων και μεγάλων επιστημόνων και να μελετούν τις θεωρίες τους, αλλά το πείραμα μερικές φορές έρχεται αντιμέτωπο με τη θεωρία.

Σε αυτήν την περίπτωση η θεωρία θα πρέπει να απορρίπτεται ακόμα και αν έχει διατυπωθεί από τους πιο διάσημους επιστήμονες, και το γεγονός και το πείραμα θα πρέπει να υιοθετούνται, να αναλύονται και να χρησιμοποιούνται.


Εξαιτίας της πειραματικής μεθόδου, τα γραπτά του Ιμπν Αλ Χέιθαμ περιλάμβαναν κριτικές του Ευκλείδη [10] και του Πτολεμαίου [11], παρά την υψηλή τους επιστημονική θέση. Η μέθοδός του ήταν προφανής στην εισαγωγή του Βιβλίου της Οπτικής, στο οποίο έδειξε εν συντομία τη μέθοδο που προσέγγισε και την περιέγραψε ως την καλύτερη μέθοδο έρευνας και την υιοθέτησε σε όλες τις έρευνές του.

Δήλωσε «… ξεκινήσαμε την ερευνητική διαδικασία υποθέτοντας γεγονότα, εξετάζοντας την οπτική, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στις ιδιότητες των σωματιδίων, αναλογιζόμενοι τι σχετίζεται με την όραση στην περίπτωση της θέασης, και τι είναι σταθερό, αμετάλλακτο και προφανές και μετά ανήλθαμε στην έρευνα και τη μέτρηση σταδιακά κριτικάροντας την εισαγωγή και διατηρώντας τα αποτελέσματα.

 Θα πρέπει να υιοθετούμε το δίκαιο σε αυτά που υποθέτουμε και όχι φαντασιοπληξίες. Και θα πρέπει να διερευνούμε όλα όσα διακρίνουμε και να αξιολογούμε αναζητώντας το γεγονός και όχι ρέποντας σε απόψεις». [12]


Στις έρευνές του ο Ιμπν Αλ Χέιθαμ υιοθέτησε την επαγωγή και το συλλογισμό και σε μερικές έρευνες έδωσε βάση στην αναλογία. Αυτά είναι τα στοιχεία των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.

 Ως ένας εκ των μουσουλμάνων επιστημόνων που διατύπωσαν την πειραματική μέθοδο, ο Ιμπν Αλ Χέιθαμ δεν προηγήθηκε μόνο του Φράνσις Μπέικον [13] στο δρόμο του προς την επαγωγή, αλλά τον ξεπέρασε αξιοσημείωτα και ήταν πιο ευρύνους από εκείνον, ακόμα και αν δεν έδωσε τόση βάση στην θεωρητική φιλοσοφία όση έδωσε ο Μπέικον.


Ο κ. Μουσταφά Ναζίζ [14] είπε: «Ο Ιμπν Αλ Χέιθαμ βάθυνε την σκέψη του σε ένα βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αντιλήφθηκε αυτά που οι μοντέρνοι φιλόσοφοι του 20ου αιώνα είπαν μετά τον Μακ και τον Καρλ Πήρσον [15] και άλλους.

Αντιλήφθηκε επίσης την αληθινή θέση της επιστημονικής θεωρίας και την πραγματική της λειτουργία με την σύγχρονη έννοια». [16]
Επιπλέον, μουσουλμάνοι επιστήμονες θεωρούσαν τη γραφή ως ανακριβή εάν δεν είχαν προηγηθεί πειράματα.

 Ο Αλ Τζιλντάκι [17] ένας από τους επιφανείς χημικούς του 8ου μ.Ε. αιώνα (14 αιώνας μ.Χ.), είπε για τον διάσημο χημικό Αλ Ταγκράι [18] (πέθανε το 513 ε.Ε.) «Ο Αλ Ταγκράι ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ευφυΐας, αλλά διεξήγαγε λίγα πειράματα, κάτι που έκανε τα γραπτά του ανακριβή». [19]


Συνεπώς, μουσουλμάνοι έφτασαν στην πειραματική επιστημονική μέθοδο, μέσω της οποίας η ανθρωπότητα έμαθε πώς να φτάνει σε επιστημονικά γεγονότα με έναν σίγουρο και αξιόπιστο τρόπο, πέρα από αμφιβολίες, φαντασιοπληξίες και αυταπάτες. 

------------------------------------------------------------------

 

[1] Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν: είναι ο Αμπού Μούσα Τζάμπρ Ιμπν Χαγιάν Ιμπν Αμπντάλλα Αλ Κούφι (200 ε.Ε. / 815 μ.Χ.) από την Κούφα και η καταγωγή του ήταν από το Χουρασάν. Ήταν φιλόσοφος και χημικός. Ήταν γνωστός ως Αλ Σούφι. Πέθανε στην Τους. Βλ. Ibn al-Nadim: Al-Fihrist, σελ. 498-503 και al-Zirikli: Al-Aalam, 2/103.

[2] Αλ Ράζι: είναι ο Αμπού Μπακρ Μουχάμαντ Ιμπν Ζακαρία Αλ Ράζι (251-313 ε.Ε. / 865-925 μ.Χ.),  γνωστός φιλόσοφος και γιατρός που γεννήθηκε στο Αλ Ρέι και πέθανε στη Βαγδάτη. Τα βιβλία του περιλάμβαναν το «Αλ Χάουι φιλ Τίμπ». Βλ Ιbn al-Nadim: Al-Fihrist, σελ 415-417; και al-Safadi: Al-Wafi bil-Wafayat, 3/62.

[3] Αλ Χασάν Ιμπν Αλ Χέιθαμ: είναι ο Αμπού ’λι Μουχάμαντ Ιμπν Αλ Χασάν Ιμπν Αλ Χέιθαμ ((354-430 ε.Ε. /965-1039 μ.Χ.). Επονομαζόμενος και Πτολεμαίος ο Δεύτερος. Ήταν μαθηματικός, μηχανικός, γιατρός και σοφός και γεννήθηκε στην Βασόρα και πέθανε στο Κάιρο. Βλ. Ibn Abi Asbayah: Uyon al-Anbaa 3/372-376; και Kahala: Muajam al-Muallifin, 9/225-226.

[4] Ιμπν Αλ Νάφις: είναι ο Αλάα Αλ Ντιν Αλι Ιμπν Αμπι Αλ Χαζμ Αλ Κάρσι (πέθανε το 687 ε.Ε./1288 μ.Χ.),  ο μεγαλύτερος γνώστης της ιατρικής στην εποχή του. Ήταν από το Κάρς (Τρανσοξιάνα), γεννήθηκε στη Δαμασκό και πέθανε στην Αίγυπτο. Βλ. Ibn al-Imad: Shazarat al-Dhahab, 5/400-401.

[5] Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν: Το Βιβλίο του Αλ Τατζρίντ, σε μια συλλογή που αναθεώρησε και εξέδωσε ο Holmyard υπό τον τίτλο: Collections in Chemistry by Sage Jaber Ibn Hayyan, Paris, 1928.

[6] Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν: Το Μεγάλο Βιβλίο των Ιδιοτήτων, σελ. 232

[7] Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν: Το Βιβλίο των Εβδομήντα, σελ. 464.

 [8] Κάντρι Τουκάν: Μάκαμ Αλ ’κλ ιντ Αλ ’ραμπ [Η Θέση της Λογικής για τους ’ραβες] σελ. 217-218.
[9] Ιμπν ’μπι Ουσαϊμπια. Ταμπακάτ Αλ Ατίμπα [κλάσεις γιατρών] 1/77,78.


[10] Ευκλείδης: (325-265 π.Χ.) ήταν Έλληνας μαθηματικός που θεωρείται ο «πατέρας» της γεωμετρίας. Πιο γνωστό βιβλίο του τα «Στοιχεία».


[11] Πτολεμαίος: είναι ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (83-161 μ.Χ.),  ο πιο διάσημος Έλληνας αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος, γνωστός ως ο «σοφός άνδρας», ελληνικής ή αιγυπτιακής καταγωγής. Το μεγάλο του έργο ήταν το «Αλμαγέστη» (ΣτΜ. «Η Μεγίστη» ή «Μαθηματική Σύνταξις»).


[12] Ιμπν Αλ Χέιθαμ: Αλ Μαναζίρ [Βιβλίο της Οπτικής] αναθεωρημένο από τον Αμπντούλ Χαμίντ Σάμπρα, σελ. 62.


[13] Φράνσις Μπέικον: (1561-1626)  Εγγλέζος φιλόσοφος, πολιτικός και συγγραφέας,  γνωστός στη Δύση ως ο ιδρυτής της πειραματικής επιστήμης βασισμένης στην παρατήρηση και το συμπέρασμα. Απέρριψε τη λογική του Αριστοτέλη για την επιστημονική κρίση.


[14] Μουσταφά Ναζίζ: (1893-1971)  ένας από τους πιο επιφανείς Αιγύπτιους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Ειδικεύθηκε στην ιατρική και τη φυσική και ενδιαφερόταν για την επιστημονική κληρονομιά του Ισλαμικού Πολιτισμού. Έδωσε ιδιαίτερη βάση στην κληρονομιά του Αλ Χασάν Ιμπν Αλ Χέιθαμ και ήταν από τους πρώτους που κάλεσε σε αραβοποίηση των επιστημών.


[15] Καρλ Πήρσον: (1859-1936)  Εγγλέζος δικηγόρος και μαθηματικός που θεωρείται ο «πατέρας» της στατιστικής. Ίδρυσε το πρώτο τμήμα στατιστικής παγκοσμίως στο Κολλέγιο του Λονδίνου το 1911.


[16] Κάντρι Τουκάν: Μάκαμ Αλ ’κλ ιντ Αλ ’ραμπ [Η Θέση της Λογικής για τους ’ραβες] σελ. 223.


[17] Αλ Τζιλντάκι (πέθανε μετά το 742 ε.Ε.- 1341 μ.Χ.) είναι ο Ιζ Αλ Ντιν Αλι Ιμπν Μουχάμαντ Ιμπν Αϊντιμίρ Αλ Τζιλντάκι, φιλόσοφος και ένας από τους πιο διάσημους χημικούς. Πήρε το όνομά του από το Τζιλντάκ στο Χουρασάν. Στα βιβλία του περιλαμβάνεται «Ο Θησαυρός της Ειδίκευσης στις γνωστές ιδιότητες». Βλ. Haji Khalifa: Kashf al-Zonun, 2/1512, και al-Zirikli: Al-Aalam, 5/5.


[18] Αλ Ταγκράι: είναι ο Αμπού Ισμαήλ Αλ Χουσεϊν Ιμπν ’λι Ιμπν Μουχάμαντ Αλ Ισμπαχάνι (453-513 ε.Ε. / 1061-1119 μ.Χ.) Πήρε το προσωνύμιο Αλ Ταγκράι. Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και ειδικός στη χημική βιομηχανία. Γεννήθηκε στο Ισμπαχάν ή Ισφαχάν και ανέλαβε το τμήμα πληροφόρησης. Σκοτώθηκε. Βλ. Ibn Khallikan: Wafayat al-Ayan [Οι θάνατοι των ελίτ], 2/σελ. 185-190 και Al-Safadi: Al-Wafi bil-Wafayat, 12/ σελ. 268-296.


[19] Ιμπν ’μπι Ουσαϊμπια. Ταμπακάτ Αλ Ατίμπα [κλάσεις γιατρών], σελ. 218

Πηγή: www.islam.gr

islam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İSKEÇE SAKARKAYA’DA 13 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ATEŞ ETTİLER.
İSKEÇE SAKARKAYA’DA 13 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ATEŞ ETTİLER.
HAVA DURUMU - Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 15/10/2018
HAVA DURUMU - Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 15/10/2018