Avrupa
Giriş Tarihi : 13-09-2022 10:57

2023'te Almanya'nın resesyona girme riski var

2023'te Almanya'nın resesyona girme riski var

Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IFO) tarafından düzenlenen bir araştırma, Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesi ve artan enflasyon yüzünden AB’nin en güçlü ekonomisi Almanya’nın gelecek yıl Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasılası’nın (GSYİMH) yüzde 0,3 oranında daralacağını ortaya koydu.

IFO Direktörü Timo Wollmershäuser, “Bu kış ekonomik durgunluğa giriyoruz.” diyerek karamsarlığını dile getirdi. IFO, haziran ayında gelecek yıl için yaptığı ekonomik büyüme tahminini 4 puan daha geriye çekti.

2022 yılı son çeyreğinde yüzde 0,2 daralma bekleyen IFO, 2023 yılını ilk çeyreğinde ise ekonomide gerilemenin yüzde 0,4’e çıkacağı uyarısında bulundu.

IFO Direktörü Timo Wollmershäuse, bu yaz Rusya’dan gelen gaz akışının düşmesi ve artan enflasyon oranını ekonomik daralmanın başlıca nedenleri arasında saydı.

Wollmershäuse, bu yıl yüzde 8,1 oranında seyreden enflasyonun gelecek yıl yüzde 0,3 çıkacağı tahmininde bulundu.

Gazprom, Almanya’ya Kuzey Akım boru hattı üzerinde verdiği doğal gazı son oylarda düşürdükten sonra eylül ayı başında tamamen kesmişti.

Rusya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce doğal gaz ihtiyacının yüzde 55’ini Moskova’dan temi ediyordu.

IFO, enerji tedarikçileri özellikle 2023'ün başında elektrik ve gaz fiyatlarındı önemli ölçüde ayarlamalara gideceği değerlendirmesinde bulundu. 

Bu arada IFO, ülkedeki ekonomik durumun ancak 2024 yılında yüzde 1,8 büyümeyle normale dönebileceği öngörüsünde bulundu.

LMLM

LM