Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση

Για κάθε ασθενή ξεχωριστά

Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση
Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση
Bu içerik 951 kez okundu.

Μια νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενή, μετά από χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυποScience Translational Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας - Ανοσολογίας Γκάρι Νόλαν και τον αναισθησιολόγο Μπράις Γκοντιλιέρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δημιούργησαν ένα διαγνωστικότεστ που ανιχνεύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πραγματοποιούνται πάνω από 200 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις. Αν και οι περισσότερες δεν θεωρούνται σοβαρές, παρόλα αυτά συχνά προκαλούν φλεγμονές, με συνέπεια να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν γνωρίζουν -ούτε οι γιατροί τους- πόσο γρήγορα θα αναρρώσουν και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στην οικογένειά τους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει επαρκώς γιατί μερικοί άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα (π.χ. μέσα σε μία εβδομάδα), ενώ άλλοι -μετά την ίδια ακριβώς επέμβαση- μπορεί να καθυστερούν για ένα μήνα ή περισσότερους μήνες, έως ότου επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 32 ασθενείς, ηλικίας 50 έως 80 ετών, που είχαν κάνει ορθοπεδική επέμβαση και εντόπισαν κυτταρικά «σήματα» που έως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα και τα οποία αποτελούν ένδειξη για το πόσο γρήγορα θεραπεύεται μια χειρουργημένη περιοχή.

Επί της ουσίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά μια ανοσολογική «υπογραφή» της ανάρρωσης, διαφορετική για κάθε άνθρωπο, που συνίσταται σε μια ομάδα βιοχημικών δεικτών, οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν στο αίμα μέσα σε 24 ώρες μετά την επέμβαση. Όταν η δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανοσοκυττάρων είναι έντονη, τότε η ανάκαμψη θα είναι αργή, ενώ αντίθετα αν η δραστηριότητα είναι χαμηλή, τότε η ανάρρωση θα είναι ταχεία.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν ένα αιματολογικό τεστ που θα γίνεται όχι μετά, αλλά πριν την επέμβαση και θα προβλέπει κατά προσέγγιση τον χρόνο ανάκαμψης του ασθενούς μετά απ' αυτήν. Με αυτό τον τρόπο, θα εντοπίζονται εκείνοι οι ασθενείς για τους οποίους μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι οφέλη.

Να σημειωθεί ότι στην επιστημονική ομάδα συμετείχαν και οι ερευνήτριες Γκαμπριέλα Φραγκιαδάκη και Μόνικα Νικολάου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Hastalık
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
KORONA'da 23 OCAK 2021 CUMARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 23 OCAK 2021 CUMARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
Yunanistan'da kara kuvvetleri için zorunlu askerlik 9 aydan 1 yıla çıkarılıyor
Yunanistan'da kara kuvvetleri için zorunlu askerlik 9 aydan 1 yıla çıkarılıyor