Είπε επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση, κατά την ιστορική επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, ο προκάτοχός του Πάπας Βενέδικτος, αναγκάστηκε να κλείσει μια ολόκληρη εκκλησία μοναχών που κακοποιούνταν από ιερείς.

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του Πάπα με την οποία παραδέχεται την σεξουαλική κακοποίηση των καλογριών από τους κληρικούς.

Ο ποντίφικας τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η Εκκλησία έχει τη θέληση και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υφίσταται.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ιερείς και επίσκοποι κακοποίησαν μοναχές, με την Εκκλησία να είναι ενήμενη για το «σκάνδαλο» και «το δούλευε», προσθέτοντας ότι ορισμένοι κληρικοί είχαν ανασταλεί. «Είναι ένα μονοπάτι στο οποίο βρεθήκαμε όλοι», είπε.

«Ο Πάπας Βενέδικτος είχε το θάρρος να διαλύσει μια εκκλησία στην οποία η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο σεξουαλικής δουλείας, από τους κληρικούς ή τον επικεφαλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πάπας δήλωσε ότι η σεξουαλική κακοποίηση των μοναχών είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκύψει κυρίως σε νέες εκκλησίες ενώ αργότερα ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Βατικανού ανέφερε ότι η εν λόγω εκκλησία είχε έδρα στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο οργανισμός της Καθολικής Εκκλησίας για τις καλόγριες καταδίκασε την κουλτούρα της σιωπής και της μυστικότητας, που τις εμπόδιζε να μιλήσουν.