DÜNYA
Giriş Tarihi : 28-11-2022 11:21

NATO’dan İsveç-Finlandiya mesajı

NATO’dan İsveç-Finlandiya mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 28 NATO ülkesinin parlamentosundan geçen İsveç ve Finlandiya’nın birliğe katılım protokolünü imzalamasını değerlendirdi. Bunun NATO tarihindeki en hızlı katılım olduğunu vurgulayan genel sekreter, Türkiye ve Macaristan’ın da yakında onay vermesini beklediğini söyledi.

NATO Genel Sekrereti Jens Stoltenberg, önümüzdeki hafta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basına konuştu. Ana gündem maddesi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün imzalanmasıydı.

Jens Stoltenberg, “Tabi ki geriye kalan iki müttefiki de mümkün olan en kısa sürede katılım protokolünü onaylamaya davet ediyorum. Macaristan'ın yakında kabul edeceğini öğrendim.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “İsveç, terörle ilgili mevzuatını güçlendirdi, Anayasa’yı değiştirdi ve ayrıca Türkiye’ye silah ihracatının kaldırıldığını belirtti.” sözleriyle İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin taleplerini yerine getirdiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üyelik sürecinin hızlı ilerlemesinin önemli olduğunu “Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Finlandiya ve İsveç üyeliğinin NATO’yu güçlendireceğini, transatlantik güvenliğini güçlendireceğini ve tüm ittifakı güçlendirmeye yardımcı olacak önemli yeteneklere sahip olduklarını biliyoruz.” sözleriyle ifade etti.

Stoltenberg, İsveç veya Finlandiya’ya karşı herhangi bir saldırı veya saldırgan tutum olursa NATO’nun tepki vermemesi tasavvur edilemez" diyerek Moskova’ya da net bir mesaj yolladı.cnnturk

LMLM

LM