Αυξήθηκε η ζήτηση σε ρύζι και σιτάρι - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Αυξήθηκε η ζήτηση σε ρύζι και σιτάρι - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές
Αυξήθηκε η ζήτηση σε ρύζι και σιτάρι - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές LM
Bu içerik 901 kez okundu.

Μεγάλη αύξηση έχει καταγράψει η ζήτηση σε ρύζι και σιτάρι το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο να ανεβαίνουν οι τιμές τους.


Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κιλτίδης, έχει αυξηθεί η ζήτηση σε ρύζι και σιτάρι, κάτι που εκτόξευσε τις τιμές πάνω από 30%.

Επιπλέον, ο ίδιος εξηγεί ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζυμαρικών, ενώ σημειώνει ότι γενικά «η χρονιά των καλλιεργητών δημητριακών φέτος θα είναι αποθεωτική» και σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «θα πάρουν το αίμα τους πίσω». Ειδικά, δε, για το ρύζι επισημαίνει ότι η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.


 
Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Στους κλάδους αυτούς, που έχουν, μάλιστα, υποστηριχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Ειδικά στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια στον Τορωναίο κόλπο, στη Χαλκιδική, έχει υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά . Ένας κλάδος ισχυρότατος, με υποδομές, αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά αποθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το ψάρι της ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται χρονικό διάστημα 18 μηνών για να φτάσει στο σημείο της κατανάλωσης και σήμερα πια η αλιεία έχει δύο χιλιάδες τόνους αλιεύματα», σχολιάζει ο κ. Κιλτίδης.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από την πολιτεία την υποστήριξη των προϊόντων που κινδυνεύουν, ώστε να κατευθυνθούν, με τη βοήθεια του ειδικού ταμείου για τον κορονοϊό, στην εγχώρια αγορά και κατανάλωση, στα κρατικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και στις οστρακοκαλλιέργειες, έναν κλάδο στον οποίο μόνο η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 85% της εγχώριας παραγωγής. «Μεγάλη πληγή», χαρακτηρίζει ο κ. Κιλτίδης και την κατάσταση στην κτηνοτροφία καθώς, όπως επισημαίνει, παρατηρείται μια υποκατανάλωση, ενώ τα τυροκομικά προϊόντα συναντούν δυσκολία στις εξαγωγές και αρχίζει η πτώση των τιμών στο γάλα. «Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, είναι απαραίτητη μια οριζόντια υποστήριξη των μονάδων ζωικού κεφαλαίου», προσθέτει.

Στην επόμενη μέρα, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κατάστασης λόγω του κορονοϊού, αναφέρεται από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Θεοφάνης Παπάς. «Αν υπάρχει άρση των μέτρων, το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά να ξαναλειτουργήσει και από την άλλη πλευρά να υπάρξει υποστήριξη από τις τράπεζες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάς.

Σημείο - κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η ομαλοποίηση των μεταφορών και των εξαγωγών, η οποία θα δώσει, όπως εκτιμά, τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία για τη χώρα και να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. «Έρχεται η στιγμή για να περάσουμε από το σύνθημα "μένουμε σπίτι" στο σύνθημα "ώρα για δουλειά"», προσθέτει ο κ. Παπάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

covid-19
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BATI TRAKYA'da MEDRESELER, KURULDUĞU GÜNDEN BERİ YUNAN DEVLETİNİN KONTROLÜNDEDİR!!!
BATI TRAKYA'da MEDRESELER, KURULDUĞU GÜNDEN BERİ YUNAN DEVLETİNİN KONTROLÜNDEDİR!!!
17 Ağustos'tan sonra YUNANİSTAN'a giriş için, NEGATİF PRC TESTİ, ŞART KOŞULDU
17 Ağustos'tan sonra YUNANİSTAN'a giriş için, NEGATİF PRC TESTİ, ŞART KOŞULDU