Κορωνοϊός: Επανεκκίνηση σε λιανεμπόριο και σχολεία

Κορωνοϊός: Επανεκκίνηση σε λιανεμπόριο και σχολεία
Κορωνοϊός: Επανεκκίνηση σε λιανεμπόριο και σχολεία LM
Bu içerik 2062 kez okundu.
Η 11η Μαΐου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για μια μερική - έστω -  επαναφορά των πολιτών σε ρυθμούς καθημερινότητας, έπειτα από μια μακρά περίοδο ανησυχίας και υποχρεωτικού εγκλεισμού που έφερε η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η Δευτέρα που ξημερώνει βρίσκει την Ελλάδα να επιχειρεί να κάνει «restart» σε κρίσιμους τομείς της Οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή η δημόσια υγεία τίθεται σε ένα κρίσιμο τεστ, με δεδομένη την επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου στα σχολεία, αν και υπό συνθήκες ιδιαίτερα αυστηρές.
 
Τόσο οι Σωτήρης Τσιόδρας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου από πλευράς ΕΟΔΥ, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι η επιστροφή των Ελλήνων από τον εγκλεισμό δεν θα θυμίζει σε τίποτε από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
 
Η υγειονομική μάχη υποχωρεί μεν, αλλά δεν παύει σε καμία περίπτωση, υπό το ενδεχόμενο, μάλιστα, μιας νέας αναζωπύρωσης του ιού μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, μια νέα, ίσως κρισιμότερη μάχη, εμφανίζεται στο προσκήνιο. Το βασικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας δεν είναι απλά η έξοδος από το σπίτι, αλλά η μάχη για την Οικονομία. Εκεί μεταφέρεται μοιραία το μεγαλύτερο βάρος, διότι το lockdown επέφερε σημαντικές δυσχέρειες στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα του τόπου. 
 
Ωστόσο, όσο «μουδιασμένα» κι αν επιχειρείται αυτή η επανεκκίνηση, άλλο τόσο επιβεβλημένη καθίσταται, ώστε να μπορέσει η Οικονομία να ανακάμψει όσο το δυνατό γρηγορότερα από αυτή την ιδιότυπη εντροπία που δημιούργησε το lockdown στην Ελλάδα. Αυτή είναι, όπως εκτιμούν αναλυτές, και η κρίσιμη μάζα: Αν δεν ανακάμψει γοργά η οικονομική μηχανή, τότε οι συνέπειες θα είναι σημαντικές ακόμη και γι' αυτή καθαυτή την κοινωνία.
 
Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα, το ωράριο και οι κανόνες
Υπό τα δεδομένα αυτά, σε εφαρμογή τίθεται από την Δευτέρα, 11 Μαΐου, το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
 
Θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις, με την κοινωνία να μπαίνει σε νέους ρυθμούς. 
 
Χιλιάδες καταστηματάρχες που ετοιμάζονται εδώ και μέρες, θα σηκώσουν τα ρολά τους και θα πρέπει να διαχειριστούν μια νέα πραγματικότητα τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού. 
 
Τα μέτρα ασφαλείας
Εκτός από τις μάσκες, οι πελάτες πρέπει να τηρούν και αποστάσεις ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για το πόσα άτομα εισέρχονται σε κάθε κατάστημα.
 
Όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:
 
Έως 20τμ: 4 άτομα
Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
 
Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις
Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
 
Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Για τις σχολές οδηγών
επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.
Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων. 
Σημειώνεται πως όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, τη Δευτέρα 11 Μαίου, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
 
Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους. 
 
Αναλυτικά τα καταστήματα που ανοίγουν
Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
 
- εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 
- κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 
- σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 
- χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 
- ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 
- επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 
- εγγραφών μουσικής και εικόνας
 
- παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
 
- υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 
- καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 
- ρολογιών και κοσμημάτων
 
- καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
 
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
 
- ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 
- ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 
- ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,
 
- καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
 
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
 
Ακόμη, επαναλειτουργούν:
 
- οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
 
- οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
 
- καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
 
Το σχέδιο για τον Τουρισμό: Ταξίδια με αντισηπτικά, μάσκες και vouchers
 
Πρώτο κουδόυνι για την Γ΄Λυκείου
Επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα, στα θρανιά οι μαθητές της Γ' λυκείου, το άνοιγμα των σχολείων, όμως, δεν θα θυμίζει τις συνηθισμένες εικόνες μίας «πρώτης ημέρας στο σχολείο», αφού η λειτουργία των σχολικών μονάδων περνάει πλέον από... πρωτόκολλο.
 
Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαπερνά όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες, προκειμένου η επιστροφή στην όποια κανονικότητα επιτρέπουν οι συνθήκες, να γίνει το δυνατόν ομαλότερα.
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.
 
Τι πρέπει να προσέχουμε
Λίστα με όλα όσα θα πρέπει να προσέχουν τις ημέρες που θα επιστρέψουν στα θρανία οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες του, έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
 
1 . Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές
 
- Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 
- Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
 
- Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
 
- Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
 
- Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
 
- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ)
 
2. Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί
 
- Να ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
 
- Να εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 
- Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
 
- Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
 
- Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
 
- Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.
 
3. Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες
 
- Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
 
- Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
 
- Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
 
 
- Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
11 mayıs normalleşme Yunanistan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ερντογάν: Ξεκινάμε ξανά τις γεωτρήσεις – Ενημέρωσα τη Μέρκελ
Ερντογάν: Ξεκινάμε ξανά τις γεωτρήσεις – Ενημέρωσα τη Μέρκελ
Άστατος καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, πού θα έχουμε βροχές και καταιγίδες
Άστατος καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, πού θα έχουμε βροχές και καταιγίδες