Ο Ρουβίκωνας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα

Ο Ρουβίκωνας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα
Ο Ρουβίκωνας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα A DEDE
Bu içerik 1781 kez okundu.

Θεόδωρος Γεωργίου*

Γράφει ο Νίκος Μουζέλης: «Είναι επιτέλους καιρός να τα βρούμε με την Τουρκία. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους τεράστιους πόρους που θα πάρουμε από το “Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης” λιγότερο για εξοπλισμούς και περισσότερο για να καλυτερεύσουμε την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας» («Εφ.Συν.», 9/12/20).

Τα δύο σύγχρονα εθνικά κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Η επιμονή της Αθήνας για να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η αντίστοιχη τουρκική εμμονή για να λυθούν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και έναν αιώνα δεν είναι παρά απαιτήσεις-φαντάσματα.

Ολόκληρη η Ευρώπη, και σ’ αυτό πρωταγωνιστεί η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, έχει επιδοθεί σε μια απεγνωσμένη πολιτική προσπάθεια να «βρεθούν κοντά» Αθήνα και Αγκυρα. Οσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιστέκεται σ’ αυτήν την προοπτική να αρχίσουν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, τόσο οι πληθυσμοί των δύο χωρών και οι λαοί των δύο εθνικών κρατών θα βυθίζονται στην οικονομικο-κοινωνική απελπισία.

Ανάμεσα στα δύο σύγχρονα εθνικά κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) δεν υπάρχουν εθνο-ταυτοτικές διαφορές. Ούτε καν διαφορές και συγκρούσεις στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας, Ελληνες και Τούρκοι, χωρίς τελικά τη μεσολάβηση της Μέρκελ (η θητεία της λήγει εντός του 2021), θα τα βρούμε με τον «πολιτικό κανόνα» που λέει: αυτά τα δύο κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συνυπάρξουν (κοινωνικο-πολιτικά, γεωστρατηγικά κ.λπ.) εντός ενός πολιτικού σχεδίου που δεν έχει να κάνει με εθνικιστικές αυτο-αναφορές και πολύ περισσότερο με γραφειοκρατικούς χειρισμούς ευρωπαϊκών κυρώσεων για την Τουρκία.

Στον εικοστό πρώτο αιώνα Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούν να «διαβούν» τον εθνικιστικό Ρουβίκωνα που τις χωρίζει ως εθνικά κράτη και ως γεωστρατηγικές περιοχές. Επιτέλους ανήκουν στην πολιτική σφαίρα της παγκοσμιοποίησης και δεν θα πολεμήσουν στρατιωτικά μεταξύ τους. Οι πόροι του «Ταμείου Ανάκαμψης», επιτέλους, για την Ελλάδα δεν θα γίνουν «εξοπλιστικά προγράμματα» και οι ευρωπαϊκοί πόροι για το προσφυγικό στην Αγκυρα δεν θα στραφούν εναντίον της Αθήνας.

* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΠΗΓΗ

Yunanistan Türkiye Diyalog Θεόδωρος Γεωργίου
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
KORONA'da 18 OCAK 2021 PAZARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 18 OCAK 2021 PAZARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 17 OCAK 2021 PAZAR VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 17 OCAK 2021 PAZAR VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!