Μια Ανάλυση-Εκτίμηση: Τα Τελευταία Νέα των Ελληνοτουρκικών

Μια Ανάλυση-Εκτίμηση: Τα Τελευταία Νέα των Ελληνοτουρκικών
Μια Ανάλυση-Εκτίμηση: Τα Τελευταία Νέα των Ελληνοτουρκικών A DEDE
Bu içerik 1246 kez okundu.

Τα τελευταία νέα των Ελληνοτουρκικών

Του Faruk Tuncay

Στις πιο θερμές μέρες του αρμενοαζερικού πολέμου τα σαΐνια του ελληνικού ΥΠΕΞ και οι παρακρατικοί με τον ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη πολιτικής νοημοσύνης έστειλαν τον Δένδια στην Αρμενία για να εκφράσει την –στα λόγια και δήθεν- αλληλεγγύη της Ελλάδας στους αξιωματούχους του παράλογου αρμενικού κράτους. Η εικόνα της οικονομικής, στρατιωτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής παρακμής των Αρμενίων ήταν τρομακτική. Ακόμα και ο αναίσθητος Δένδιας ταράχτηκε. Ήταν σαν εκείνη την αίσθηση του κομμουνιστή της Δύσης όταν βρισκόταν για πρώτη φορά σε μια «σοσιαλιστική» χώρα του ανατολικού μπλοκ τη δεκαετία του ’80.

Εκεί λοιπόν, στη σημερινή Αρμενία και στη συζήτηση Δένδια με εκπροσώπους της αρμενικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να ειπωθεί η φράση: «Κύριε υπουργέ, τις μέρες αυτές επαναλαμβάνεται εδώ, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, το 1915 των Αρμενίων εξαιτίας των ηγετικών και εθνικιστικών μας ανοησιών. Εσείς έχετε μόλις 7 χρόνια να σκεφτείτε πώς θα αποφύγετε ένα νέο ελληνικό 1922. Αλλάξτε πορεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα!»

Τις τελευταίες μέρες η Κυπριακή Εκκλησία (αν θέλετε μπορείτε να την πείτε και «κυπριακό δεξιό παρακράτος»), το αριστερό παρακράτος της Κύπρου (το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ), καθώς και οι άρχοντες του ελληνικού δεξιού και αριστερού παρακράτους διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τις εκθέσεις του ελληνικού στρατού και της ΕΥΠ που προτείνουν λύση στα Ελληνοτουρκικά επειγόντως.

Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης, ως εκφραστής της ελληνικής Πολιτείας, θα δείξει δεξιά και θα χτυπήσει αριστερά αλλάζοντας όλο το σκηνικό της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας ή αν θα συνεχίσει τη μιζέρια του ραγιά. Κυριακή κοντή γιορτή! Το μπόι του Κυριάκου θα φανεί σύντομα.

Ένα είναι πάντως σίγουρο• οι μικροί και μεγάλοι ηθοποιοί της Αθήνας και της Λευκωσίας έχουν καταλάβει πλέον πως όλα αυτά τα χρόνια που περίμεναν να πάθει κάτι η Τουρκία ώστε να πραγματοποιηθούν τα ελληνικά όνειρα ήταν αυταπάτη. Λίγα χρόνια έχουν μείνει έως το δεύτερο ΄22 και καμία Ευρώπη, Ισραήλ, Αίγυπτος, Γαλλία, Αμερική δεν μπορεί, αλλά ούτε και θέλει, να βγάλει το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Έχει πια φτάσει η ώρα για το «ἰδοὺ ἡ Ῥόδος, ἰδοὺ καὶ τὸ πήδημα».

Σύντομα, οι αρμόδιοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θα ταξιδέψουν στην Πόλη και μετά σε μια ευρωπαϊκή πόλη θα συναντηθούν τα πέντε μέρη του κυπριακού ζητήματος (Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ΟΗΕ).

Όταν ανέλαβαν την εξουσία οι φασίστες στην Ιταλία το 1925, η Ελλάδα και η Τουρκία, υπό την απειλή της Ιταλίας, άρχισαν τη συνεργασία της δεκαετίας του ‘30 που βοήθησε αρκετά την Ελλάδα στις δύσκολες μέρες της κατοχής και του εμφυλίου. Θα θυμάστε τα γνωστά λόγια του Βενιζέλου και των άλλων Ελλήνων πολιτικών για μια «Ελληνοτουρκική Ομοσπονδία». Η δεκαετία του ‘50 με τον κομμουνιστικό κίνδυνο έφερε πιο κοντά τις δύο χώρες έως ότου τις χώρισαν ξανά οι Άγγλοι και οι Ρώσοι στην Κύπρο.

Σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που μπορούν να διαλύσουν τα πάντα στην Τουρκία και στην Ευρώπη αν δεν συμμαζευτούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας.

Η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια, όχι επειδή είναι καλή και δίκαιη, αλλά επειδή έχει καταλάβει πως η ίδια της η ύπαρξη εξαρτάται από την επιτυχία αυτής ακριβώς της προσπάθειας. Αυτός είναι και ο λόγος που κρατάει 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε τακτικούς καταυλισμούς στα εδάφη της και πολεμάει στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη στο Αφγανιστάν και στο Αζερμπαϊτζάν ενώ εμπλέκεται ενεργά στη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Περνάμε μια περίοδο όπου όποιος δεν καταστρώνει σχέδια, δεν παράγει και δεν πολεμάει, εξαφανίζεται.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα έως τώρα λειτουργούσαν ανεύθυνα με ανόητα και εγωιστικά συνθήματα στο θέμα των μεταναστευτικών ροών και στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων σε ζητήματα ενεργειακά, υγειονομικά, οικονομικά και πολιτικά.

Πιθανόν τώρα άρχισαν να καταλαβαίνουν πως, αν συμβεί κάτι κακό στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, εκείνοι θα πληρώσουν τα σπασμένα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Καιρός πια να αναλάβουν την ευθύνη τους και οι Έλληνες που –θέλουν δε θέλουν- κληρονόμησαν μαζί με το βυζαντινό και το οθωμανικό τους παρελθόν. Ήρθε η εποχή μιας νέας και λογικής «Μεγάλης Ιδέας» που απαιτεί συνεργασία με τον άλλο μεγάλο κληρονόμο του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Τουρκία.

Το αντίθετο διατηρεί απλώς το status quo της Ψωροκώσταινας και του ραγιαδισμού.

Πηγή

Türkiye Yunanistan Faruk Tuncay
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
KORONA'da 18 OCAK 2021 PAZARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 18 OCAK 2021 PAZARTESİ VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 17 OCAK 2021 PAZAR VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!
KORONA'da 17 OCAK 2021 PAZAR VERİLERİ, BATI TRAKYA'DA VAKA SAYISI!!!