Στηρίζει «επί της αρχής» κράτος της Παλαιστίνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στηρίζει «επί της αρχής» κράτος της Παλαιστίνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στηρίζει «επί της αρχής» κράτος της Παλαιστίνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Bu içerik 838 kez okundu.

Με την επανέναρξη και την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας συναρτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, βάσει συμβιβαστικού ψηφίσματος που υιοθετήθηκε την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την «καταρχήν στήριξή» του στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αλλά ως μέρος της λύσης των δύο κρατών.


Στη συμβολική ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ψήφους 489 υπέρ και 88 τη -μη δεσμευτική- απόφαση που συντάχθηκε από τις πολιτικές κατόπιν δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καλεί τις κυβερνήσεις των «28» να προχωρήσουν σε άμεση και άνευ όρων αναγνώριση της Παλαιστίνης, όπως επιζητούσαν στα ψηφίσματα που είχαν καταθέσει αρχικά Σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί και Πράσινοι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της προοπτικής αναγνώρισης με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, και οι διαφορετικές απόψεις είχαν οδηγήσει στην αναβολή της ψηφοφορίας τον Νοέμβριο.

Το Ευρωκοινοβούλιο «υποστηρίζει καταρχήν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και μια λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη», όμως αυτό «θα πρέπει να συμβαδίζει με την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεκινήσει» εκ νέου, σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο.

«Δεν θα υπάρξει άμεση αναγνώριση χωρίς όρους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο σοσιαλιστής ομόλογός του Τζάνι Πιτέλα χαιρέτισε από πλευράς του «μια ιστορική απόφαση» και «μια νίκη του συνόλου του Κοινοβουλίου».

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε συνιστά υποχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις σε κάποια κράτη-μέλη. Η Σουηδία αναγνώρισε πρώτη το παλαιστινιακό κράτος, ενώ το γαλλικό, το βρετανικό και το ισπανικό Κοινοβούλιο ζήτησαν να υπάρξει αναγνώριση.

Επίσης το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ενέκρινε την Τετάρτη απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ να αναγνωρίσει «επισήμως» το παλαιστινιακό κράτος.

Οι ευρωβουλευτές που τάσσονται «χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967» προειδοποίησαν επίσης την Τετάρτη «για τους κινδύνους να υπάρξει μια νέα κλιμάκωση της βίας αναφορικά με τους ιερούς τόπους, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη σε θρησκευτική σύγκρουση».

Ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να υιοθετήσει «μια κοινή θέση» και «να γίνει ένας πραγματικός παράγοντας και μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε «να δεσμευθεί σε μια πρωτοβουλία με τον τίτλο 'Βουλευτές υπέρ της ειρήνης' με στόχο την προσέγγιση των ευρωπαίων, των ισραηλινών και των παλαιστίνιων βουλευτών» ώστε να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

 

in

Filistin AB AP
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Dünyanın en zengin insanı, Amazon'un patronu Bezos'un serveti rekor kırdı: 172 milyar dolar
Dünyanın en zengin insanı, Amazon'un patronu Bezos'un serveti rekor kırdı: 172 milyar dolar
Vladimir Putin: İşsizlikten devlet başkanlığına Rusya Devlet Başkanı'nın siyasi yolculuğu
Vladimir Putin: İşsizlikten devlet başkanlığına Rusya Devlet Başkanı'nın siyasi yolculuğu