Avrupa
Giriş Tarihi : 23-08-2022 10:09

Ukrayna savaşı Euro'yu değersizleştirdi

Ukrayna savaşı Euro'yu değersizleştirdi

Euro para birimi, pazartesi günü giderek değer kazanan ABD Doları karşısında bir süre paritenin altına düştü.

Euro/Dolar paritesi yaklaşık 1 ay aradan sonra yeniden 1,0000 seviyesini test ederken, kısa bir süre 0,99945’e kadar geriledi.

Euro, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini üç günlük durdurma kararının enerji krizinin daha da kötüleştireceği endişesiyle beş haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylüldeki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik artan beklentiler söz konusu seyirde etkili oluyor.

Fed'in ultra şahin para politikası adımlarına devam edebileceği beklentisi son günlerde güçlenmeye devam ediyor.

ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerde ekonomiye ilişkin karışık sinyaller gelse de haziran ve temmuz aylarında ekonomik aktivitenin güçlü kalması piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylülde yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 52 ihtimalle ise 75 baz puan faiz artıracağı görülüyor.

Dolar endeksi bu gelişmelerle yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşımasının ardından şu sıralarda 108,4'le 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Evro/Dolar paritesi ise bugün 14 Temmuz'dan bu yana en düşük seviye olan 1,0000 seviyesini test ederken, Türkiye saati ile 13 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 1,0010 seviyesinde dengelendi.

Sterlin/Dolar paritesi de 14 Temmuz'dan bu yana en düşük seviye olan 1,1782 seviyesine geriledi.

euronews

LMLM

LM