Αποκαθίσταται σταδιακά η Κόκκινη Εκκλησία (Kızıl Kilise) της Καππαδοκίας

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της οροφής της "Κόκκινης Εκκλησίας" (Kızıl Kilise)...

Αποκαθίσταται σταδιακά η Κόκκινη Εκκλησία (Kızıl Kilise) της Καππαδοκίας
Αποκαθίσταται σταδιακά η Κόκκινη Εκκλησία (Kızıl Kilise) της Καππαδοκίας
Bu içerik 1638 kez okundu.

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της οροφής της "Κόκκινης Εκκλησίας" (Kızıl Kilise) της Καππαδοκίας, ενός ναού 1500 ετών, για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Οι ιθύνοντες χρειάζονται τώρα επιπλέον πόρους, για την αποκατάσταση και άλλων σημείων της Κόκκινης Εκκλησίας, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Παγκόσμιων Μνημείων του 2008.
Ο Σύνδεσμος Φίλων της Καππαδοκίας, που εδράζεται στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1995, εργάστηκε δυναμικά για να μπει η Κόκκινη Εκκλησία στη λίστα Παγκοσμίων Μνημείων.


"Η Κόκκινη Εκκλησία ήταν στη λίστα με τα 100 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο του 2008. Το γεγονός αυτό έκανε πιο εύκολη για εμάς την προώθηση του μνημείου και την εύρεση πόρων για την αποκατάσταση του", δήλωσε ο Οσμάν Ντιλέρ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου, προσθέτοντας ότι το μνημείο ήταν από τους πρώτους ναούς στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, με ιδιαίτερη σημασία για τον θρησκευτικό τουρισμό, με αρκετούς από τους χριστιανούς που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ να κάνουν στάση στην Κόκκινη Εκκλησία.Η αποκατάσταση του ναού


Ο Ντιλέρ σημείωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης της Κόκκινης Εκκλησίας ξεκίνησαν το 2011, ενώ ο ναός τελούσε υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης, και ότι το έργο υποστήριξαν η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
"Το κόστος αποκατάστασης ανήλθε στις 500.000 ευρώ περίπου. Ξεκινήσαμε με την υποστήριξη των μελών μας, ευεργετών και ιδρυμάτων. Για τη διαδικασία αποκατάστασης, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης του πανεπιστημίου Γιλντίζ, Ισμέτ Αγαργιλμάζ, λάβαμε τη σχετική άδεια και συνεργαστήκαμε με μια εταιρεία, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση. Ο θόλος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Έχουμε ολοκληρώσει το 30% της διαδικασίας, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη για να ολοκληρωθεί το έργο. Συνεχίζουμε να αναζητούμε πόρους από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, και θα ξεκινήσουμε τη δεύτερη φάση του έργου όταν θα έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους αυτούς", είπε ο Ντιλέρ.


Ο Ντιλέρ τόνισε επίσης την τουριστική αξία του μνημείου, λέγοντας πως το τουριστικό ενδιαφέρον για το ναό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους τουρίστες να επισκέπτονται την εκκλησία κατά ομάδες. Ο ίδιος θεωρεί πως, ύστερα από την αποκατάσταση του μνημείου, το ενδιαφέρον των επισκεπτών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και πως θα μπορούν να πωλούνται εισιτήρια και να υπάρχει κέρδος.Τα προβλήματα
Σύμφωνα με τον Ντιλέρ, η εξεύρεση πόρων δεν είναι η μοναδική ανησυχία του Συνδέσμου. Δεν υπάρχουν οικισμοί γύρω από την Κόκκινη Εκκλησία, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα παράνομες ανασκαφές στην περιοχή γύρω από το ναό, γεγονός που τον θέτει σε κίνδυνο. "Αν και η χωροφυλακή στέλνει συχνά ομάδες της για έλεγχο, η Κόκκινη Εκκλησία χρειάζεται έναν μόνιμο φύλακα για την προστασία της", τονίζει ο Ντιλέρ.***Η "Κόκκινη Εκκλησία" είναι μία από τις παλαιότερες της Καππαδοκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης, κατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά την περίοδο πριν το 536 μ.Χ., και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την εξέλιξη της βυζαντινής ναοδομίας.
Η κάτοψη του ναού αποτελείται από ένα δρομικό καμαροσκέπαστο κλίτος,  το οποίο επικοινωνεί προς βορρά με ένα πλάγιο ταφικό κλίτος. Το οκταγωνικό τύμπανο του ναού εδράζεται μέσω τεσσάρων πεταλόμορφων τόξων επί τεσσάρων πεσών, κατά τρόπο καινοτόμο για την εποχή.
Ο ναός εντυπωσιάζει με την κομψότητά του και την εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοποιία του, η οποία χαρακτηρίζεται από την τελειότητα προσαρμογής των ισόδομων λίθων, με την χρήση ελάχιστου κονιάματος στους αρμούς.
Ο ναός προ του 1924 ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και κατά μία εκδοχή αποτελούσε το μαυσωλείο του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού.

 

Kapadokya Türkiye
japon escort
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Η μοναξιά ενός μειονοτικού αγωνιστή
Η μοναξιά ενός μειονοτικού αγωνιστή
23χρονη έλαβε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech
23χρονη έλαβε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech