Τουρκία: Ισόβια στους πραξικοπηματίες του 1980

Τουρκία: Ισόβια στους πραξικοπηματίες του 1980
Τουρκία: Ισόβια στους πραξικοπηματίες του 1980
Bu içerik 1092 kez okundu.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία, ο 96χρονος Κενάν Εβρέν, στην πρώτη δίκη κατά των πραξικοπηματιών που διεξάγεται στη χώρα.
     Ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον 89χρονο πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης».
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης κατά του Εβρέν και του Σαχίνκαγια.
     Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας τόνισε ότι ο 96χρονος απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρος του τουρκικού κράτους και ο 89χρονο απόστρατος αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια,  «διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων».
     Οι δύο κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο, λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Με τον ίδιο τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.
     Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. «Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα» είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.
     Η επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία είχε σαν αποτελέσμα χιλιάδες συλλήψεις και βασανισμούς κρατουμένων, δεκάδες εκτελέσεις και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
     Ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997.
      Η εν λόγω δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών.
Türkiye
japon escort
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Η μοναξιά ενός μειονοτικού αγωνιστή
Η μοναξιά ενός μειονοτικού αγωνιστή
23χρονη έλαβε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech
23χρονη έλαβε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech