Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πόσο κοστίζει η άρση ακινησίας

Ελληνικά - 02-05-2024 11:50

Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας

Το ταξίδι στο χωριό για το Πάσχα βγάζει από την ακινησία αρκετά οχήματα, με μοναδική προϋπόθεση την αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που τέθηκε από χθες Πρωτομαγιά σε ισχύ.
Εφόσον η άρση ακινησίας αφορά μόνο την πασχαλινή έξοδο, ακόμη και αν πρόκειται για λίγες ημέρες διακοπών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν για όλο τον Μάιο, δηλαδή τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.200 κυβικών που πληρώνει ετήσια τέλη κυκλοφορίας 130 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει για τον μήνα Μάιο το 1/12, δηλαδή 10,8 ευρώ.
Αν, όμως, επιθυμεί να κάνει άρση ακινησία δια δύο μήνες, ενόψει και των ευρωκλογών, αμ ψηφίζει μακριά από τον τόπο κατοικίας του - θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες, δηλαδή 21,66 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα τέλη πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας, ενώ ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Η διαδικασία για άρση της ακινησίας

Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε άρση ακινησίας του οχήματός σας, συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία. Για την άρση αυτής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος .

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

dnews.gr

Günün Diğer Haberleri