Suudi Arabistan: Riyad'ı hedef alan füze imha edildi

ORTADOĞU - 14-10-2026 16:28

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, Riyad'a doğru fırlatılan Husilere ait bir füzenin imha edildiğini bildirdi. Bir füzenin de devlet petrol şirketi Aramco'nun idari füzesine isabet ettiği kaydedildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Husiler tarafından başkent Riyad'a doğru fırlatılan bir füzenin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Koalisyon Sözcüsü Turki el-Maliki, X platformunda yaptığı açıklamada, "Terörist Husi milisleri tarafından Riyad'a doğru fırlatılan bir balistik füze önlenerek imha edildi" ifadelerini kullandı.

Riyad sakinleri daha önce kentte patlama sesleri duyduklarını bildirmişti.

Petrol şirketinin binası vuruldu

Koalisyon, bu açıklamadan önce de ülkenin doğusunda Husiler tarafından fırlatılan iki balistik füzenin imha edildiğini bildirmişti. Füzelerden birinin, devlete ait petrol şirketi Aramco'nun genel merkezinin bulunduğu Dahran kentini hedef aldığı belirtildi. 

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, şirketin idari binasının vurulduğunu bildirirken, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

Başkent Riyad'da da sivil savunma yetkilileri, Husi milislerine ait bir seyir füzesi düşürülürken dört kişinin yaralandığını bildirdi. Füze parçalarının 15 evde de hasara yol açtığı bildirildi.

Husilerin tehditleri ve hava saldırısı alarmının ardından Salı akşamı Riyad'da şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Yetkililer de daha önce kent sakinlerinin cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarla "havadan gelen düşmanca bir tehdit" konusunda uyarıda bulunmuştu.

İkinci füzenin ise yine aynı bölgedeki, petrol tesislerinin bulunduğu Harad kentini hedef aldığı belirtildi.

Bölge sakinlerine cep telefonları aracılığıyla hava tehdidi uyarısı gönderilirken yetkililer, kısa süre sonra tehlikenin geçtiğini duyurdu.

Yemen'e yeni saldırılar

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon Salı günü Yemen'e yeni saldırılar düzenlediğini de doğruladı. Koalisyon Sözcüsü El-Maliki, Husilerin kontrolündeki Yemen'in başkenti Sana'da bir petrol tesisinin, Saada ve Zamar vilayetlerinde ise iki tesisin daha hedef alındığını açıkladı. El-Maliki, söz konusu tesislerin Husiler tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını öne sürdü.

Koalisyon, Sana'daki saldırı öncesinde sivillere bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Husilerin Riyad Havalimanı'na düzenlediği son saldırılarda 18 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden 13'ü yalnızca Cumartesi günkü saldırıda yaşamını yitirdi.

AFP/SÖ,TY

DW

Günün Diğer Haberleri