Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-02-2023 11:36

Τουρκία: Επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των σεισμών

Τουρκία: Επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των σεισμών

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε επταήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους σεισμούς που έπληξαν τα νότια της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς και από στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζονται φόβοι ακόμη και για 20.000 θύματα. 

Στους 2.379 έχει ανέβει ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από τους τρομακτικούς σεισμούς 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησαν τη νότια Τουρκία, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 13.293. Η κατάσταση στις 10 συνολικά περιοχές που έχουν πληγεί είναι απελπιστική, με τον Γιουνές Σεζέρ, διευθυντή της υπηρεσίας καταστροφών να αναφέρει ότι έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 5.606 κτίρια. 

Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, ενώ σχεδόν 15.000 διασώστες προσπαθούν να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν ανασύρει ζωντανούς σχεδόν 6.500 ανθρώπους. 

Παράλληλα ενισχύονται συνεχώς οι σωστικές ομάδες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Τουρκίας. 

Συρία: Τουλάχιστον 1.300νεκροί - Διασώθηκε κοριτσάκι 18 μηνών από τα χαλάσματα

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών που έπληξαν σήμερα τη Συρία (το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στη γειτονική Τουρκία), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών ανασύρθηκε νωρίτερα σήμερα ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, όμως αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 7,8 βαθμών που σκόρπισε επίσης τον όλεθρο στη γειτονική Τουρκία.

Λίγα λεπτά αφότου ένας διασώστης απομάκρυνε το παιδάκι από τα χαλάσματα, κρατώντας το στοργικά στην αγκαλιά του, θείος του κοριτσιού έλεγε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι σκοτώθηκαν δύο από τα αδέρφια της μικρής Ραγκντάντ Ισμαήλ και η μητέρα της, η οποία ήταν έγκυος.

Καθισμένο σε μαξιλάρια κοντά σε μια ξυλόσομπα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, το κοριτσάκι προσπαθούσε να φάει ένα κομμάτι ψωμί την ώρα που ο Άμπου Χουσάμ εξιστορούσε στο Reuters το δράμα της οικογένειας. «Ο πατέρας υπέστη μάλλον κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, η μικρή κόρη του είναι καλά. Η έγκυος γυναίκα του, η πεντάχρονη κόρη του και ο τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν», είπε ο θείος της μικρής Ραγκντάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ερείπια του ίδιου κτιρίου διασώθηκαν επίσης μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

LMLM

LM