Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-06-2024 09:45

Ευρωκοινοβούλιο: Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι επανεξέλεξαν τους ηγέτες τους

Ευρωκοινοβούλιο: Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι επανεξέλεξαν τους ηγέτες τους

Η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ και η Γαλλίδα Βαλερί Χαγιέ θα προεδρεύσουν αντίστοιχα της σοσιαλιστικής και της φιλελεύθερης ευρωομάδας

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοικείται από γνωστά πρόσωπα.

Μετά τις ιδρυτικές τους συνεδριάσεις το απόγευμα της Τετάρτης, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe επανεξέλεξαν τους εν ενεργεία ηγέτες τους, ποντάροντας στο status quo για να αντέξουν αυτό που αναμένεται να είναι ένα θορυβώδες ημικύκλιο, όπου η φιλόδοξη νομοθεσία θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρών, παρατεταμένων αγώνων.

Η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, στενή σύμμαχος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υποστηρίχθηκε από τους συναδέλφους της σοσιαλιστές για μια νέα θητεία. Με 136 έδρες, το S&D παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο και η κύρια φωνή στο προοδευτικό στρατόπεδο.

"Θέλουμε να επιμείνουμε και να εργαστούμε με τις προτεραιότητές μας: ισότητα, δημοκρατία, κράτος δικαίου, φυσικά, μια ισχυρή ατζέντα για μια σοσιαλδημοκρατική και βιώσιμη Ευρώπη", δήλωσε η Γκαρθία Πέρεθ μετά την επιβεβαίωση της νίκης της.

"Πρέπει να συνεχίσουμε με τις φιλοδοξίες μας σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία, την επένδυση στη βιομηχανία και τη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή".

Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα Βαλερί Χαγιέ, στην οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε να ηγηθεί μιας σκληρής εκστρατείας κατά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, επανεξελέγη πρόεδρος του Renew Europe, παρά την κακή επίδοση του κόμματός της στις κάλπες.

Λόγω της κατάρρευσης της Αναγέννησης του Μακρόν, η δύναμη του Renew Europe μειώθηκε από 102 σε 74 ευρωβουλευτές, αποδυναμώνοντας τον παραδοσιακό ρόλο του κόμματος ως ρυθμιστικού παράγοντα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.

Και οι δύο ηγέτες εκλέχθηκαν δια βοής, καθώς δεν προτάθηκε κανένας αντίπαλος.

Στην περίπτωση του S&D, τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του Partito Democratico (PD) της Ιταλίας τροφοδότησαν αρχικά τις εικασίες ότι ένας Ιταλός υποψήφιος θα προταθεί για να εκθρονίσει την Γκαρθία Πέρεθ, που προέρχεται από το Partido Socialista Obrero (PSOE) της Ισπανίας.

Αυτό όμως δεν συνέβη και η Γκαρθία Πέρεθ κατέκτησε την πρώτη θέση.

Ένα από τα πρώτα της καθήκοντα θα είναι να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χρειάζεται τις ψήφους των σοσιαλιστών για να εξασφαλίσει την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ερωτηθείσα σχετικά με πιθανούς συμβιβασμούς, η Γκαρθία Πέρεθ δήλωσε ότι η ομάδα της θα "διαπραγματευτεί πολιτικές", αλλά προειδοποίησε ότι "αυτό δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή".

"Πρέπει να μιλήσουμε για τις προτεραιότητές μας και θα είμαστε πολύ σοβαροί με αυτόν τον τρόπο", είπε.

Δύσκολοι καιροί για τους φιλελεύθερους

Οι πιθανότητες της Χαγιέ ήταν πιο αμφίβολες, τουλάχιστον για λίγο.

Η Σοφί Βιλμές, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, η οποία ηγήθηκε με επιτυχία της φιλελεύθερης λίστας στη χώρα, θεωρούνταν μια κατάλληλη υποψήφια για να αντικαταστήσει τη Χαγιέ και να τερματίσει την πολυετή επιρροή που είχαν οι Γάλλοι νομοθέτες στη διαχείριση της Renew Europe.

Η Βιλμές υποστηρίχθηκε από το κόμμα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Εσθονία και την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους.

Η Βελγίδα, ωστόσο, δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Αντ' αυτού, ο Πορτογάλος João Cotrim de Figueiredo, νικητής για πρώτη φορά για το κόμμα Iniciativa Liberal, δήλωσε αιφνιδιαστικά παρών στην κούρσα. Η έλλειψη εμπειρίας στις Βρυξέλλες και το χαμηλό πολιτικό προφίλ του καταδίκασαν την υποψηφιότητά του. Αφού κατέστη σαφές ότι οι άλλες αντιπροσωπείες της ALDE δεν ήταν έτοιμες να υποστηρίξουν τη μακρόχρονη υποψηφιότητά του, ο Cotrim de Figueiredo αποσύρθηκε και υπέβαλε υποψηφιότητα για να είναι ένας από τους νέους αντιπροέδρους της ομάδας.

Η απουσία αντιπάλων άνοιξε τον δρόμο στη Βαλερί Χαγιέ, εξασφαλίζοντας ότι το Παρίσι θα παραμείνει στην ηγετική θέση της φιλελεύθερης οικογένειας.

"Το Renew Europe είναι αποφασισμένο να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή των φιλοευρωπαϊκών αξιών στο κέντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε, υποσχόμενη να επικεντρωθεί στην άμυνα, την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες.

Η επανεκλογή των Γκαρθία Πέρεθ και Χαγιέ έρχεται λίγες ημέρες αφότου το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις εκλογές με 189 έδρες, επιβεβαίωσε τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ ως επικεφαλής της ομάδας.

Ο Βέμπερ, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2014, κατέβηκε επίσης χωρίς αντίπαλο.

Οι Πράσινοι επέλεξαν ένα ζευγάρι γνωστών προσώπων, την Τέρι Ράιντκε και τον Μπας Άικχουτ, ως συμπροέδρους για την επόμενη θητεία. Ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι για τη θέση αυτή.

euronews

LMLM

LM