Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-05-2023 16:30   Güncelleme : 24-05-2023 16:35

Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιωάννη Σαρμά

Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Την Πέμπτη η ορκωμοσία - Το βιογραφικό του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η Κυρία Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Γεννημένος το 1957 στην Κω, ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος θα οδηγήσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός την Ελλάδα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, υπηρετεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το 1993. Πρόεδρός του ανέλαβε το 2019 για τετραετή θητεία, μετά το πέρας της οποίας - τον Νοέμβριο - θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, όπως προβλέπει ο νόμος για τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο κ. Σαρμάς αποφοίτησε με άριστα το 1979 από τη Νομική Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο "GETTING RESULTS" σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του εκπόνησε εντός πέντε μηνών ένα πλήρες σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Μεγάλος είναι δε ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεών του σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Είναι νυμφευμένος από το 1987 και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

AdminAdmin