Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-12-2024 11:34

Ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων επωφελούνται από τους παγκόσμιους πολέμους;

Ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων επωφελούνται από τους παγκόσμιους πολέμους;

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων στον κόσμο κατέγραψαν κέρδη σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων πέρυσι, επωφελούμενες από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία και από μια γενικά τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση.

Οι εταιρείες που παράγουν όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες αύξησαν τα κέρδη τους σε όλο τον κόσμο κατά 4,2% φτάνοντας σε κέρδη 598 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Στην Ευρώπη, τα κέρδη των εταιρειών όπλων αυξήθηκαν κατά 0,2%, μια σχετικά μικρότερη περιφερειακή αύξηση που δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την αύξηση των παραγγελιών και της ζήτησης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι κορυφαίες εταιρείες όπλων που διατήρησαν τη θέση τους στο top 100 είναι η πανευρωπαϊκή εταιρεία Airbus, η Leonardo στην Ιταλία, η Thales στη Γαλλία, η Rolls Royce στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Rheinmetall στη Γερμανία.

Η Airbus, μια εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για την παραγωγή αεροσκαφών, είδε τα κέρδη από τα όπλα να αποτελούν το 18% των συνολικών εσόδων της το 2023. Η γαλλογερμανική εταιρεία έχει την έδρα της στη Γαλλία και τα όπλα της έχουν συνδεθεί με τη σύγκρουση στην Υεμένη, καθώς και με προγράμματα επιτήρησης κατά των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω των χωρών της Μεσογείου.

Το 2018, η Airbus υπέγραψε συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων (570 εκ. ευρώ) με την Israel Aerospace Industries, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιτρέποντας τη μίσθωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron TP στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι γερμανικές εταιρείες όπλων είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται σημαντικά, κυρίως λόγω της ζήτησης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Rheinmetall, μια εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ, αύξησε τα κέρδη της κατά 10%, λόγω της παραγωγής πυρομαχικών των 155 χιλιοστών και των παραδόσεων των αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο.

Υψηλότερα κέρδη

Τα κέρδη από αυτές τις εταιρείες είναι πιθανότατα μεγαλύτερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία λέει ο Lorenzo Scarazzato, ερευνητής του SIPRI.

Οι μικρότερες εταιρείες στη Σουηδία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Τσεχία έλαβαν τεράστια αύξηση των παραγγελιών, ξεκίνησαν εκστρατείες προσλήψεων και αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους, γεγονός που υποδηλώνει μια γενική αύξηση της ζήτησης που δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στα κέρδη των μεγαλύτερων παικτών.

"Θα δούμε τα επόμενα χρόνια ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, διότι είδαμε πώς οι μικρότεροι παίκτες συμμετείχαν στην αύξηση των εσόδων, σε αυτή την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά οι μεγαλύτεροι παίκτες δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη αυτές τις απαιτήσεις", δήλωσε ο Scarazzato.

"Μόλις αυτές οι μεγαλύτερες εταιρείες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, δημιουργήσουν αυτές τις απαιτήσεις, θα δούμε μια σημαντική άνοδο".

Οι τουρκικές εταιρείες σημείωσαν επίσης μεγάλη αύξηση, εν μέρει λόγω των στόχων της χώρας να καταστεί αυτοδύναμη στην παραγωγή όπλων, αλλά και λόγω των εξαγωγών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τουρκικής ιδιοκτησίας εταιρεία Baykar, η οποία παράγει οπλισμένα UAV που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία, είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 25% και να φτάνουν τα 1,9 δισ. δολάρια (1,8 εκατ. ευρώ).

Έμφαση στα πυρηνικά

Σε άλλες περιοχές, η ανάλυση του SIPRI δείχνει ότι όλες οι εταιρείες όπλων επικεντρώθηκαν στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους όπλων, με την πυρηνική ανάπτυξη να αποτελεί σημαντική πηγή κέρδους για τις εταιρείες παραγωγής όπλων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Atomic Weapons Establishment, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί πυρηνικές κεφαλές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κερδών από όλες τις βρετανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες, φθάνοντας τα 2,2 δισ. δολάρια (2,0 ευρώ).

euronews

LMLM

LM