Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-09-2023 02:18

14η μέρα πυρκαγιών: «Πύρινο» μέτωπο 15 χιλιομέτρων απειλεί το Σουφλί

14η μέρα πυρκαγιών: «Πύρινο» μέτωπο 15 χιλιομέτρων απειλεί το Σουφλί

Κρανίου τόπος ο Έβρος, με τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται ανίκανος να αντιμετωπίσει το «πύρινο» μέτωπο που μαίνεται για 14η ημέρα στην περιοχή.

Στο Σουφλί πλησιάζουν οι φλόγες, με την φωτιά να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και να απειλεί ανοιχτά την περιοχή. Το μένος της πυρκαγιάς είναι τρομακτικό και οι ριπές ανέμου αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να απειλούνται διαφορετικές περιοχές ανά διαστήματα. Παράλληλά, ανεξέλεγκτα και διάσπαρτα είναι τα πύρινα μέτωπα και στην Δαδιά, ενώ επιχειρήσεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 21:00 χτες στάλθηκε νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής του Σουφλίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Το μήνυμα γράφει αναλυτικά: «Ενεργοποίηση 112 Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών http://bit.ly/429cngB»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι στις δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες αποστολές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με το ενεργό μέτωπο της Κοτρωνιάς να μεγαλώνει σταδιακά καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση της  φωτιάς κατευθύνθηκε προς Γιαννούλη Σουφλίου. Μάχη αναχαίτισης δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και για τη διαφύλαξη του Μικρού (βόρειου) Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου.

Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο σύμφωνα με τον Αρτοποιό

Η φωτιά στον Έβρο μαίνεται ανεξέλεγκτη για ακόμη μία ημέρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη

«Αν περάσει η φωτιά μπορεί να απειλήσει το χωριό Σιδηρώ. Έχουν εκκενωθεί και το Γιαννούλη και το Σιδηρώ», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Με την αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει η δυνατότητα αναζωπύρωσης του μετώπου, οι κρίσιμες ώρες είναι τώρα», πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός εξήγησε τους λόγους που η φωτιά στον Έβρο δεν σβήνει «παρά τις υπερπάνθρωπες προσπάθειες του Σώματος».

«Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές», είπε ο ίδιος.

AdminAdmin