Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-03-2025 13:40

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν βλέπει σοβαρά την ειρήνη»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν βλέπει σοβαρά την ειρήνη»

Λίγες ώρες μετά τον καυγά στο Οβάλ Γραφείο, η κόντρα συνεχίστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέλνει και τελεσίγραφο στο Κίεβο σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου

Η ένταση μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον συνεχίστηκε και μετά την πρωτοφανή λεκτική αψιμαχία που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση είχε ως στόχο τις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία καθώς και την υπογραφή μιας συμφωνίας για την εκμετάλλευση των ορυκτών της Ουκρανίας αλλά κατέληξε αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τραμπ, αξιωματούχοι του οποίου φέρεται να ζήτησαν από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, συνέχισε τις επιθέσεις του ώρες μετά τη συνάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν ήθελε στην πραγματικότητα την ειρήνη και ότι απλώς ήθελε ό, τι συνήθως, δηλαδή να αντλήσει υποστήριξη για τη χώρα του ώστε να συνεχίσει να πολεμά. Φαίνεται επίσης να υπαινίχθηκε ένα πιθανό τελεσίγραφο για το Κίεβο.

«Δεν μπορείς να ενθαρρύνεις κάποιον που δεν έχει την τράπουλα. Και ξαφνικά, αυτό το άτομο να λέει, α, καλά, τώρα μπορώ να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να πολεμάμε. Θα τελειώσουν τον πόλεμο ή θα τους αφήσουμε να φύγουν και θα δούμε τι θα συμβεί. Θα τους αφήσουμε να πολεμήσουν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ λέει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή, όταν έχει σοβαρές προθέσεις για την ειρήνη. Μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετά την τεταμένη συνάντηση, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να συζητήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια χωρίς να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο κύριος στόχος του Ζελένσκι που πήγαινε στη συνάντηση ήταν να παροτρύνει την Ουάσινγκτον να μην εγκαταλείψει τη χώρα του και να προειδοποιήσει να μην πλησιάσει πολύ τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μπορεί να μην είναι ευνοϊκή για την Ουκρανία, υπονοώντας μάλιστα ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. Οι υποδείξεις αυτές έχουν προκαλέσει σοκ στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν μια απάντηση σε μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που προφανώς αδιαφορεί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Εξάλλου, οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης έχουν πάρει την κατιούσα από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο πριν από λίγο περισσότερο από έναν μήνα. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, απείλησε με δασμούς την Ε.Ε., εκτός από το να τις παραγκωνίσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

 

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι μετά την αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας, που θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στο Λονδίνο, στάθηκαν στο πλευρό του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εκδιώχθηκε χθες Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο από έναν εξοργισμένο Ντόναλντ Τραμπ που του ζήτησε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα πάψουν να στηρίζουν το Κίεβο.

Σοκαρισμένοι από τη χθεσινή αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο, που οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά για την οποία είχε πάει, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Περίπου 15 εξ αυτών θα συναντηθούν αύριο στο Λονδίνο για μια σύνοδο αφιερωμένη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ζελένσκι, που είναι προσκεκλημένος στη σύνοδο του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη υποστήριξή του».

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σύνοδος αυτή θα αποτελέσει συνέχεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του μήνα και θα επικεντρωθεί «στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία».

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας», μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος «να ξεκινήσει τις συζητήσεις» για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει στο μέλλον πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα, έπειτα από αίτημα του μελλοντικού καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς έχει εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να προετοιμαστεί «για το χειρότερο σενάριο»: οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ. Επιθυμεί εξάλλου να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί η βρετανική και γαλλική πυρηνική ομπρέλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία και Βρετανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.

Η Ουκρανία και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία την προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν - χωρίς να καλέσουν τους Ευρωπαίους ή το Κίεβο-διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου για το ξέσπασμα του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.

Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση Τραμπ- Ζελένσκι σε απευθείας μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο.

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρος ότι «παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (...) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα».

Ο Τραμπ απείλησε επίσης τον Ζελένσκι: «Συνάψτε συμφωνία (σ.σ. με τη Ρωσία) διαφορετικά εμείς αποχωρούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα πάψει να στηρίζει το Κίεβο.

Φανερά αιφνιδιασμένος ο Ουκρανός πρόεδρος ρώτησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «έχετε πάει στην Ουκρανία για να δείτε τα προβλήματά μας;», αφού ο Τζέι Ντι Βανς τον κατηγόρησε ότι «δεν σέβεται» τους Αμερικανούς.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει και ακύρωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσαν όπως και ένα γεύμα εργασίας.

«Μπορεί να επιστρέψει, όταν θα είναι έτοιμος για ειρήνη», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος λίγο αργότερα στο Truth Social, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τον Ζελένσκι «να ζητήσει συγνώμη επειδή χάσαμε τον χρόνο μας με μια συνάντηση που θα τελείωνε με αυτόν τον τρόπο».

Ερωτηθείς από το Fox News, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «δύσκολο» για τη χώρα του να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία ήταν ενθουσιώδεις.

«Ιστορικό», σχολίασε ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού ταμείου επενδύσεων και ένας από τους διαπραγματευτές στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες.

««Το αυθάδες γουρούνι δέχτηκε επιτέλους ένα γερό χαστούκι στο Οβάλ Γραφείο», ανέφερε στο Telegram ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Για πρώτη φορά, ο Τραμπ είπε την αλήθεια στον κοκαϊνομανή κλόουν», συνέχισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν προσκληθεί στη σύνοδο του Λονδίνου διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι για την υποστήριξή τους.

«Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X.

«Μια Σουηδία ενωμένη στέκεται στο πλευρό των φίλων μας στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας “ Slava Ukraini!” (Δόξα στην Ουκρανία).

«Στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να υποχωρήσει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν η τιμή της Ευρώπης», σχολίασε στο Χ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Σήμερα κατέστη ξεκάθαρο ότι ο ελεύθερος κόσμος έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκληση», κάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Στο Κίεβο οι Ουκρανοί με τους οποίους συνομίλησε το AFP χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του προέδρου τους.

«Πιστεύω ότι υπερασπίστηκε πλήρως τα συμφέροντά μας. Δεν μας εγκατάλειψε», σχολίασε ο 32χρονος Ρόμαν Σκανόφ ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής.

Αλλά η 26χρονη γιατρός Άννα Πλάτσκοβα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μέλλον. «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική (...) Οπότε, δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν θετικό για εμάς».

Περισσότερες πηγές • ΑΠΕ-ΜΠΕ

AdminAdmin