Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-01-2023 12:58

Ο Κρις Χίπκινς θα αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως πρωθυπουργός

Ο Κρις Χίπκινς θα αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως πρωθυπουργός

Οι υποψηφιότητες για την αντικατάσταση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έκλεισαν σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας (09.00 τοπική ώρα Σαββάτου) και υπήρξε μόνο μια υποψηφιότητα.

Ο Κρις Χίπκινς πρόκειται να αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αφού είναι ο μόνος υποψήφιος που θα προταθεί για τη θέση αυτή, ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Χίπκινς αναμένεται να λάβει το χρίσμα ως ο νέος ηγέτης σε συνεδρίαση των 64 βουλευτών των Εργατικών ή σε συνέλευση την Κυριακή.

Ο 44χρονος Κρις Χίπκινς εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα το 2008 και έγινε γνωστός προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία όταν διορίστηκε υπουργός για την COVID-19 τον Νοέμβριο του 2020. Σήμερα είναι υπουργός για την Αστυνομία, την Παιδεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και υπηρετεί ως επικεφαλής της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Ντάνκαν Γουέμπ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων έκλεισε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και για να οριστεί ο υποψήφιος θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από τουλάχιστον το 10% των μελών του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο.

Εάν υπήρχαν περισσότερες από μια υποψηφιότητες, θα γινόταν εκλογή την Κυριακή με την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο νικητής θα αναλάβει την πρωθυπουργία έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η Άρντερν, 42 ετών, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε πλέον δύναμη να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, ότι θα παραιτηθεί όχι αργότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου και ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της.

LMLM

LM