Ελληνικά
Giriş Tarihi : 05-05-2021 15:11   Güncelleme : 05-05-2021 15:11

Σούπερ μάρκετ: Οι αλλαγές

Σούπερ μάρκετ: Οι αλλαγές

Η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ήταν σε ισχύ εδώ και μήνες και μεταξύ άλλων δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα να κάνουμε ψώνια στο σούπερ μάρκετ που δεν ήταν στον δήμο μας ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από αυτόν.


Η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει από την Μεγάλη Πέμπτη. Ένας περιορισμός που «έφυγε» είναι και αυτός των σούπερ μάρκετ.

Μέχρι πρότινος δεν μπορούσε κάποιος που μένει π.χ στην Κηφισιά να πάει για τα ψώνια στην Ελευσίνα, καθώς η απαγόρευση έλεγε ρητά ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση για σούπερ μάρκετ, αν αυτή ξεπερνάει τα 2 χλμτ ή δεν ανήκει στον δήμο που κατοικούμε.

Από την Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν, έχει καταργηθεί και αυτός ο περιορισμός, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στα ψώνια, και ταυτόχρονα περισσότερη «ελευθερία».

Παραδείγματος χάρη, αν κάποιος μένει στην Ηλιούπολη, μπορεί να στείλει sms τον αριθμό 2 στο 13033 και να πάει για ψώνια στο Πόρτο Ράφτη.

Οι κωδικοί που πρέπει να ξέρετε για να βγείτε από το σπίτι:
1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση SMS 13033:
Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind).

Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.