Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-05-2021 11:25   Güncelleme : 20-05-2021 11:25

Νέες επιθέσεις μετά την έκκληση του Μπάιντεν για «σημαντική αποκλιμάκωση»

Νέες επιθέσεις μετά την έκκληση του Μπάιντεν για «σημαντική αποκλιμάκωση»

Τις επιθέσεις τους συνέχισαν νωρίς την Πέμπτη Ισραήλ και Χαμάς παρά την έκκληση για αποκλιμάκωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε δημόσια για κατάπαυση του πυρός. Εκεχειρία με το Ισραήλ «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» αναμένει η Χαμάς.


Ισραήλ και Χαμάς συνέχισαν τις επιθέσεις νωρίς την Πέμπτη (20/05) παρά την έκκληση για αποκλιμάκωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε δημόσια για κατάπαυση του πυρός. Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (20/05) ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία, για τη διακοπή των εχθροπραξιών που εισέρχονται στην δέκατη μέρα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως ότου αποκατασταθεί η «ησυχία και η ασφάλεια».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων δύο που κατέστρεψαν δύο σπίτια στο νότιο κομμάτι της περιοχής, καθώς η κλιμάκωση της βίας συνεχίστηκε σε μια 11η ημέρα.


Οι σειρήνες που προειδοποιούν για πυραυλικές επιθέσεις ήχησαν νωρίς την Πέμπτη (20/05) στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσέμπα και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση αρνήθηκαν την Τετάρτη ότι επείγει η ανακωχή, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης.

Όπως έχει αναφερθεί, η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκώντας πιέσεις στις ΗΠΑ να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός και εξέδωσε κοινή δήλωση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία καλώντας «τα μέρη να συμφωνήσουν αμέσως για εκεχειρία».
 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και άλλους εταίρους για να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι το ψήφισμα θα «υπονομεύσει τις προσπάθειες για την κλιμάκωση» της βίας.


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh στο Κατάρ, ανέφερε η τηλεόραση Al Jazeera.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων, ωστόσο, δεν αναμένεται να αναλάβει δράση.
 
Την Τετάρτη (19/05), ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι ανέμενε «μια σημαντική κλιμάκωση σήμερα στο δρόμο για την εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και μαχητών στη Γάζα, σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή της γλώσσας του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύγκρουση.

Εκεχειρία με το Ισραήλ «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» αναμένει η Χαμάς
Η Χαμάς περιμένει εκεχειρία με το Ισραήλ με βάση τα όσα δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της. Αναφέροντας ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία, για τη διακοπή των εχθροπραξιών που εισέρχονται στην δέκατη μέρα.

«Πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», ανέφερε ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Mayadeen». «Αναμένω μια εκεχειρία εντός των επόμενων δύο ημερών και η εκεχειρία θα είναι βάσει αμοιβαίας συμφωνίας», υπογράμμισε ακόμα.


 Από την έναρξη των συγκρούσεων στις 10 Μαΐου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας αναφέρουν ότι 228 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που επιδείνωσαν την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές στο Ισραήλ ανέρχεται σε 12. Στην περιοχή οι επανειλημμένες επιθέσεις πυραύλων προκάλεσαν πανικό και έστειλαν ανθρώπους στα καταφύγια.


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, The Guardian)