Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-05-2021 10:29   Güncelleme : 21-05-2021 10:29

Έγιναν στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους

Έγιναν στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους

Σε κατάσταση γενικού συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ενώ προς την περιοχή των Γερανείων, μεταξύ Κορινθίας και νότιας Αττικής, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στον Σχίνο, που έχει δυστυχώς κατακάψει μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα πυκνού δάσους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με δεύτερη έκτακτη ενημέρωση μέσα σε ένα 24ωρο, ανέφερε πως η Πυροσβεστική λειτουργεί επί του εδάφους με το ειδικό μηχανοκίνητο επιχειρησιακό της κέντρο «Όλυμπος», συντονίζοντας 89 πυροσβεστικά οχήματα με 278 πυροσβέστες, 10 ειδικές ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροπλάνα όλων των τύπων, δύο ελικόπτερα Σινούκ και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επιφορτισμένο να συντονίζει από αέρος τις επιχειρήσεις.

Στο σημείο όμως επιχειρούν οργανωμένα εθελοντές πυροσβέστες, ενώ επί τόπου βρίσκεται ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρ΄ όλα αυτά για δεύτερο 24ωρο η μεγάλη αυτή επιχειρησιακή δύναμη προσπαθεί να περιορίσει τα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς έχοντας αντιμετωπίσει τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα το ενδεχόμενο επέκτασής της νοτίως προς τα Μέγαρα. Όμως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το Αλεποχώρι και όλοι οι γειτονικοί οικισμοί σε όλο το μήκος του πύρινου μετώπου από τον Σχίνο μέχρι και το Δερβένι.

Εγκληματική αμέλεια

Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική αντιλήφθηκε πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ομάδας ατόμων οι οποίοι έκαψαν υπολείμματα και ξερόκλαδα σε ελαιώνα στον Σχίνο. Η πυρκαγιά, λόγω των ανέμων και της ανομβρίας, επεκτάθηκε αμέσως.

Επισημαίνεται -διότι αποτελεί χρήσιμο στοιχείο ανάλυσης- πως το πυκνό πευκόφυτο δάσος της περιοχής είναι κατατετμημένο σε ιδιωτικές περιουσίες και δεν είχε ποτέ καθαριστεί όπως πρέπει.

Η πυκνότητά του όχι μόνο σε δέντρα αλλά και σε υπολείμματα, ξερόκλαδα, πεσμένους κορμούς κ.λπ. είναι αξιοσημείωτη και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η φωτιά επεκτάθηκε τόσο γρήγορα και τόσο έντονα. Αργά χθες το απόγευμα, όταν άλλαξαν κάπως οι άνεμοι, η πυρκαγιά άρχισε να παίρνει κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πορεία της.

Σήμερα το πρωί η εικόνα επί του εδάφους είναι κάπως βελτιωμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διάσπαρτα ενεργά μέτωπα και εστίες φωτιάς που αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.