Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-05-2021 10:06   Güncelleme : 22-05-2021 10:06

Τραγικό λάθος σε κλινική: Του ακρωτηρίασαν το λάθος πόδι

Τραγικό λάθος σε κλινική: Του ακρωτηρίασαν το λάθος πόδι

Χειρουργοί ενός αυστριακού νοσοκομείου ακρωτηρίασαν το λάθος πόδι ενός ασθενούς, αποδίδοντας το «τραγικό σφάλμα» σε ανθρώπινο σφάλμα. 

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που πάσχει ταυτόχρονα από διαφορετικές ασθένειες, εισήχθη στην κλινική Freistadt την ομώνυμης πόλης, όπου οι γιατροί έκριναν ότι το αριστερό του πόδι έπρεπε άμεσα να ακρωτηριαστεί, όμως τελικά του έκοψαν το δεξί. 

«Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι που την Τρίτη, 18 Μαΐου, παρά τα πρωτόκολλα εξασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, το λάθος πόδι ενός 82χρονου άνδρα ακρωτηριάστηκε», σημειώνει μεταξύ άλλων η κλινική, προσθέτοντας πως το σφάλμα διαπιστώθηκε δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, κατά την αλλαγή επιδέσμων. 

«Πρέπει να διαπιστώσουμε πως αυτή η αποτυχία, αυτό το λάθος συνέβη. Θα ήθελα να απολογηθώ δημοσίως», δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής, Νόρμπερτ Φρίτς, σε συνέντευξη τύπου. 

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων Heute, ο 82χρονος δεν συνειδητοποίησε αρχικά τι είχε συμβεί, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει από την ασθένεια. Πριν το χειρουργείο του είχε ζητηθεί να επιβεβαιώσει ποιο πόδι θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί, αλλά η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας που έχει είναι περιορισμένη. 

Το λάθος φαίνεται πως συνέβη λίγο πριν την εγχείρηση, όταν σημάδεψαν το πόδι που θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί. «Δυστυχώς το λάθος, εξαιτίας του οποίου ακρωτηριάστηκε το δεξί πόδι αντί για το αριστερό, οφείλεται σε μία σειρά ατυχών περιστάσεων», πρόσθεσε η κλινική, διαβεβαιώνοντας πως ερευνά τις ακριβείς συνθήκες και ότι θα ανανεώσει τα πρωτόκολλά της. 

Στον ασθενή παρέχεται ψυχολογική βοήθεια, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ακόμα χειρουργείο για να ακρωτηριαστεί και το αριστερό του πόδι, από την μέση του μηρού και κάτω. «Η εγχείριση είναι προγραμματισμένη να γίνει σύντομα», λέει η κλινική. 

Με πληροφορίες από Guardian