Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-06-2021 10:47   Güncelleme : 03-06-2021 10:47

Αλλαγή σελίδας στο Ισραήλ: Κυβέρνηση χωρίς Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια

Αλλαγή σελίδας στο Ισραήλ: Κυβέρνηση χωρίς Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια

Νέα εποχή στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ μετά την ανακοίνωση ότι βρέθηκε η φόρμουλα για σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφταλί Μπένετ.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες επίπονων και δύσκολων διαπραγματεύσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης έφτασαν σε οριστική συμφωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν λήξει η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος του Ισραήλ. Την είδηση έδωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ανακοινώνοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενημερώνοντας για αυτό και τον πρόεδρο της χώρας.


«Αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει στην υπηρεσία όλων των πολιτών του Ισραήλ, εκείνων που το ψήφισαν και εκείνων που δεν το ψήφισαν. Θα σεβαστεί τους αντιπάλους της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει και να ενώσει όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνία», δήλωσε ο Λαπίντ στον πρόεδρο Ρίβλιν.

Ο ηγέτης του κόμματος Γιαμίνα θα μοιραστεί την πρωθυπουργία με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Νέα Ελπίδα, Ναφταλί Μπένετ, ο οποίος και θα ανέβει πρώτος στον θώκο που εδώ και 12 συναπτά έτη κατείχε με... νύχια και με δόντια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια, ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε μία εβδομάδα και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό απαιτεί απλή πλειοψηφία των 120 βουλευτών της Κνεσέτ.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι τα εξής: Yesh Atid, Yamina, Kahol Lavan, New Hope, Labor, Yisrael Beiteinu, Meretz και United Arab List.

Νωρίτερα, το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ. Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Λαπίντ.