Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-01-2023 13:57

Η Ουγκάντα εγκαταλείπει την Κίνα και πάει... Τουρκία για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου

Η Ουγκάντα εγκαταλείπει την Κίνα και πάει... Τουρκία για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι τερμάτισε συμφωνία με Κινέζο εργολάβο για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου συνολικής αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοοικονομική στήριξη από το Πεκίνο για το πρότζεκτ.

Η Ουγκάντα εγκαταλείπει την Κίνα και πάει... Τουρκία για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου© Παρέχεται από: capital.gr

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική Yapi Merkezi ώστε η τελευταία να αναλάβει την ανάπτυξη του έργου και αναμένει η τουρκική εταιρεία να εκφτάσει επισήμως ενδιαφέρον εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τον Perez Wamburu, συντονιστή του έργου από πλευράς Ουγκάντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

"Η σύμβαση τερματίστηκε, τα πράγματα δεν προχώρησαν", ανέφερε ο Wamburu σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρας μιας περιόδου οκτώ ετών κατά τα οποία η αφρικανική χώρα ανέμενε χρηματοοικονομική κάλυψη από την Κίνα για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 273 χιλιομέτρων από τα σύνορά της με την Κένυα έως την πρωτεύουσά της, Καμπάλα, γεγονός που θα καθυστερήσει το σχέδιο του προέδρου της Ουγκάντας, Yoweri Museveni, να αναπτύξει στη χώρα έναν διαμετακομιστικό κόμβο.

Οι υποψήφιοι χρηματοδότες είχαν αρνηθεί να δεσμευθούν για χρηματοδότηση ήδη από το 2015, λόγω ανησυχιών ότι μια σύνδεση με τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού  στη γειτονική Κένυα δεν θα είχε ολοκληρωθεί εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Η Κένυα έχει ήδη δημιουργήσει 730 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου με κινεζικά δάνεια, από το λιμάνι της Μομπάσα προς τη Ναϊβάσα,  δεν έχει όμως δεσμευθεί για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης προς τα σύνορα μες την Ουγκάντα.

Η ακύρωση του συμβολαίου με τους Κινέζους ανοίγει τον δρόμο για πιθανή εναλλακτική σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουγκάντα με εκείνο του νότιου γείτονά της, της Τανζανίας.

"Η συνεργασία Κίνας και Ουγκάντας στην πράξη είναι πρωτοπόρα στη γενική συνεργασία Κίνας - Αφρικής", τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, σημειώνοντας ότι η συνεργασία του Πεκίνου με αφρικανικές χώρες σε επίπεδο ανάπτυξης υποδομών και χρηματοοικονομικής στήριξης θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Yapi Merkezi, Basar Arioglu, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ και η κινεζική εταιρεία που έχασε το συμβόλαιο δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Η Ουγκάντα εξετάζει συγκέντρωση πόρων για το έργο μέσω κοινοπρακτικού δανείου από οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, σύμφωνα με τον Wamburu.

LMLM

LM