Ελληνικά
Giriş Tarihi : 10-02-2023 22:31   Güncelleme : 15-03-2023 12:33

Μέχρι το Πάσχα: 4 ενισχύσεις για τους συνταξιούχου

Μέχρι το Πάσχα: 4 ενισχύσεις για τους συνταξιούχου

Τέσσερις παρεμβάσεις υπέρ των συνταξιούχων θα "τρέξει" ως το Πάσχα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θα δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα για όσους συνταξιούχους δεν έλαβαν ''στο χέρι'' την αύξηση 7,75% (δηλαδή μειώθηκε μόνο λογιστικά η προσωπική διαφορά τους από 1ης Ιανουαρίου 2023).

Τον ίδιο μήνα, θα καταβληθεί το market pass για τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, μαζί και τους συνταξιούχους. Παράλληλα σχεδιάζεται νέα "επιταγή ακρίβειας” (όπως δόθηκε και τα Χριστούγεννα.

Παραπέρα, πέρασε τροπολογία για την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, η οποία θα χορηγηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αναλυτικά:

1. Έκτακτο επίδομα για όσους δεν έλαβαν αύξηση 7,75%

Η κυβέρνηση πρόσθετη παρέμβαση (γύρω στα 250 – 300 ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες) για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υψηλή προσωπική διαφορά και έτσι δεν έλαβαν καθόλου ή πολύ μικρή αύξηση στις πραγματικές συντάξεις τους στα πλαίσια της αναπροσαρμογής κατά 7,75% η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023.

2. Μarket pass

Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass τον ερχόμενο μήνα σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες μαζί και τους συνταξιούχους, το οποίο αναμένεται να δοθεί από τον επόμενο μήνα.

Προβλέπεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

- Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

3. "Eπιταγή ακρίβειας"

Όπως και τα περασμένα Χριστούγεννα, σχεδιάζεται για το Πάσχα αυτή τη φορά έκτακτη "επιταγή ακρίβειας" για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού.

Όσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζεται και πάλι επίδομα 250 ευρώ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα του 2022 δικαιούχοι συνταξιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά για το 2021 κάτω από 9.600 ευρώ και οικογενειακό κάτω από 16.800 ευρώ, ενώ ακίνητη περιουσία κάτω από 300.000 ευρώ.

4. Επικουρικές συντάξεις

Επίκειται χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 -χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

AdminAdmin