Ελληνικά
Giriş Tarihi : 09-06-2023 08:34

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε

 Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε

Το ISW ανέφερε στο twitter ότι, με βάση την ανάλυση παρατηρήσεων, γεγονότων και διασταυρωμένων πληροφοριών, η αντεπιθετική κίνηση του ουκρανικού στρατού είναι ήδη σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η ουκρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

Το αμερικανικό think-tank σημειώνει σε ανάλυσή του που δημοσιεύει στο twitter ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται στην Ουκρανία κατατείνει στο συμπέρασμα πως η αντεπίθεση των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων έχει ξεκινήσει στο σύνολο του πεδίου των μαχών.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός είχε διαψεύσει ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο η αντεπίθεση είχε ξεκινήσει από τη Ζαπορίζια. Όπως, όμως, σημειώνει το ISW, η ουκρανική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι η έναρξη της αντεπίθεσης δεν θα ανακοινωνόταν. Μάλιστα, το Κίεβο είχε δημοσιοποιήσει και βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες να βάζουν το δάχτυλο πάνω στα χείλη τους, με τίτλο «τα σχέδια αγαπούν την σιωπή».

Το ISW επισημαίνει πως η αντεπίθεση πιθανότατα δεν θα αναπτυχθεί ως μία ενιαία μεγάλη επιχείρηση και θα αποτελείται μάλλον από πολλές επιχειρήσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες, με διαφορετικό μέγεθος και ένταση στη διάρκεια πολλών εβδομάδων.

Όπως εκτιμάται, οι αρχικές επιχειρησιακές φάσεις θα είναι ενδεχομένως οι πιο δύσκολες και αργές, αφού περιλαμβάνουν επιθέσεις σε προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις. Έτσι, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν πισωγυρίσματα στην αρχική φάση, στη διάρκεια της οποίας αναμένονται και οι μεγαλύτερες απώλειες στην ουκρανική πλευρά.

Στρατιωτικά, η φάση διείσδυσης μιας μηχανοκίνητης επίθεσης είναι η πιο επικίνδυνη και πιο δαπανηρή, συνεχίζει το ISW, τονίζοντας ότι η επιτυχία ή αποτυχία αυτής της φάσης δεν θα είναι ενδεχομένως εμφανής για αρκετό διάστημα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες αιφνιδιασμού των Ρώσων σχετικά με το πού θα ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάλυση των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Ήδη πάντως από την Τετάρτη Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον σε θέση επιτιθέμενου στην Μπαχμούτ. Συγκεκριμένα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε βάθος από 200 μέτρα έως ένα χιλιόμετρο σε αδιευκρίνιστους τομείς της περιοχής της Μπαχμούτ, ενώ ρωσικές πηγές ανησυχούν σχετικά με τις επιθέσεις των Ουκρανών στα νοτιοδυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά περίχωρα της πόλης.

Πέραν των επισήμων δηλώσεων για ουκρανική επίθεση στην Μπαχμούτ, το ISW παρατηρεί μια γενικότερη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε ολόκληρο το μέτωπο που δεν αποτελεί συνολικά κομμάτι της ουκρανικής αντεπιθετικής προσπάθειας.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και οι ουκρανικές δυνάμεις απαντούν σε περιορισμένους τομείς του μετώπου στις περιφέρειες Χαρκόβου και Λουγκάνσκ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για περιορισμένη επιτυχία τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές βορειοανατολικά της Κουπιάνσκ. Παράλληλα, οι Ουκρανοί διεξάγουν τοπικά εστιασμένες επιθέσεις στα όρια μεταξύ του δυτικού κομματιού της περιφέρειας Ντονέτσκ και του ανατολικού της περιφέρειας της Ζαπορίζια, όπου ρωσικές πηγές αναφέρουν πως κάποιες κρίσιμης σημασίας θέσεις αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης.

Εδαφικές επιθέσεις φαίνεται, παράλληλα, πως διεξήγαν οι Ουκρανοί στο δυτικό κομμάτι της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στην περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Ορίχιφ το διήμερο 7-8 Ιουνίου. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς ανησυχούν περισσότερο για αυτήν την περιοχή από τις αρχές του 2023.

Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν χρήση σε αυτές τις επιθέσεις αρμάτων μάχης Leopard και άλλου δυτικού εξοπλισμού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από δυτικές πηγές.

Οπως σημειώνει στο τέλος της ανάλυσής του το ISW, ξεχωριστά καμία από αυτές τις τακτικές κινήσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντεπίθεση, αφού οι Ουκρανοί διεξάγουν πολλές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου και η αντεπίθεση θα αναπτυχθεί εν καιρώ.euronews

LMLM

LM