Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-09-2023 10:48

Τουλάχιστον 45.000 ζώα πνίγηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο

Τουλάχιστον 45.000 ζώα πνίγηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο

Περισσότερα από τα μισά δεν έχουν ακόμα διαχειριστεί με αποτέλεσμα να αποτελούν υγειονομική βόμβα για την περιοχή

Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα το πρωί, εξαιτίας της θεομηνίας «Ντάνιελ», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Σε ότι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται.

Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.

Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο.

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων» δήλωσε ο κ. Σταμενίτης και σημείωσε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα» προσθέτοντας ότι «αξιοποιούμε όλα τα Μέσα που διαθέτουμε ώστε να διασφαλίσουμε την γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Διαμαρτυρία κατοικων των Μεγάλων Καλυβίων

Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία τους επισκεπτόμενοι το δημαρχείο Τρικκαίων, εξέφρασαν σήμερα στο δήμαρχο , Νίκο Σακκά κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων για τα νεκρά ζώα που βρίσκονται στον οικισμό και τα οποία ξεπερνούν σε αριθμό τα 2500. Ζήτησαν άμεσα την απομάκρυνσή τους καθώς όπως είπαν απειλείται η υγεία τους. 

Ο κ. Σακκάς σε δηλώσεις του τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μέσα στην ημέρα θα δοθεί λύση και μάλιστα άμεσα. Τα Μεγάλα Καλύβια έχουν υποστεί βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel και απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων.

Οσα ζώα δεν πνίγηκαν θα πεθάνουν απο ασιτία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες καθώς υπολογίζεται ότι ίσως έχουν τελικά πνιγεί περίπου 100.000 νεαρά ζώα. Και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».

Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή είναι τεράστιο όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη τη χώρα. Στον Τύρναβο, “εμείς δεν είχαμε καταστροφές σε σπίτια από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας. Καταφέραμε και σταματήσαμε τα νερά στα πέντε μέτρα από τους πρώτους οικισμούς του Αμπελώνα και του Βρυότοπου. Και καταφέραμε μόνοι μας να σώσουμε 25.000 πρόβατα. Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Που θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τα ζώα”, διερωτάται μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό“Πρακτορείο FM 104,9” ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.

Για τον ίδιο την μεγάλη καταστροφή στην περιοχή του έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. “_Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά_”, είπε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, οι καταστροφές στην περιοχή του είναι πάρα πολλές αν και όχι σε σπίτια. Ωστόσο καταστράφηκαν οι αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας βρίσκονται κάτω από τόνους νερού. Οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φθάσουν στα αμπέλια τους αφού τώρα μαζεύονται τα σταφύλια. Και ο βιολογικός μας δεν πρόλαβε να λειτουργήσει. Καταστράφηκε αφού το νερό φθάνει τα δύο μέτρα. Ο Τύρναβος παραμένει αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Η μόνη διέξοδος των κατοίκων είναι προς Ελασόνα και Κοζάνη.

“_Όταν θα φανούν οι ελλείψεις στο καθημερινό τραπέζι θα διαπιστωθεί η ζημιά. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον Έλληνα παραγωγό στον τόπο του_”, τόνισε ο κ. Κόκουρας. Πλέον οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις “για να μπορέσουν να συνεχίζουν να υπάρχουν”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Στην Ελασόνα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς η θεομηνία δεν κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, όπως είπε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας. “Εμείς ίσα που τη γλιτώσαμε. Όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία υπέστη ολική καταστροφή. Τώρα κινδυνεύουμε από τις μολύνσεις από τα νεκρά ζώα. Δυστυχώς η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Και όπου έχουν σωθεί ζώα ρίχνουν ζωοτροφές από αέρος”.

Ο κ. Παλάσκας θεωρεί ότι ο κίνδυνος για μολύνσεις είναι τεράστιος. “_Νεκρά ζώα έφθασαν μέχρι την θάλασσα στον Πλαταμώνα. Και είναι άγνωστο τι θα αντικρίσουν οι άνθρωποι όταν τα νερά υποχωρήσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιστροφή_”, εκτίμησε ο κ. Παλάσκας. Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, υποστήριξε ότι δεν αρκούν ως βοήθημα. “Για να αγοράσεις 1000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ. Για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5 – 6 χιλιάδων ευρώ δεν φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους έχουν μπροστά τους το χειμώνα. Και όσοι τα έχασαν είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσουν”.

Δεκάδες περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενημέρωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν. Εξ αυτών, 6 νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα, προσέθεσε.

Σημείωσε πως βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο νοσηλεύεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα.

Συμπερασματικά, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.

Συνέστησε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή απλό πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι αφορά το νερό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως στη Λάρισα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Χιλιάδες οι αυτοψίες σε σπίτια και επιχειρήσεις

«Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις τρεις περιοχές για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας», ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον νομό Λάρισας, ενώ, επίσης, θα ενταχθούν οι περιοχές της Φθιώτιδας και μέχρι την Παρασκευή και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν. Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία για τα 45 χωριά που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των καταγραφών σε επιχειρήσεις από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής. Έχουν γίνει περίπου 2800 αιτήσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι δεν απαιτείται από τους δικαιούχους να πάρουν κάποιο έγγραφο από το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί έχει εσωτερικοποιηθεί η σχετική διαδικασία και ότι τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, καθώς και τα στελέχη της ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα τις επόμενες ημέρες με στόχο οι πληγέντες κάτοικοι να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Τριαντόπουλος σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, βγαίνει νέα Απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε θα καλύψει και τις ανάγκες σε ζωοτροφές προς τους κτηνοτρόφους των περιοχών που επλήγησαν.

«Μέχρι τώρα, το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με όλους, με ταχείς ρυθμούς ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει άμεσα, σε αυτούς που το δικαιούνται. Σε αυτούς που έχουν πληγεί από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Και θα το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων - Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες.

Επίσης, ανέφερε πως στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου.

Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Ε65, είπε πως είναι ανοικτός, ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.

Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.euronews

LMLM

LM