Ελληνικά
Giriş Tarihi : 17-09-2023 01:34

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί, αγνοούμενοι και εκτοπισμένοι

Κίνδυνος για την υγεία οι μαζικοί τάφοι στην Ντέρνα

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί, αγνοούμενοι και εκτοπισμένοι

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι νεκροί, αγνοούμενοι και εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό

Πάνω από μια εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, τα σωστικά συνεργεία στην κατεστραμμένη λιβυκή πόλη Ντέρνα εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περισυλλέξουν τα πτώματα που ξεβράζονται ή αποσυντίθενται κάτω από τα ερείπια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές στη Λιβύη να σταματήσουν να θάβουν τα θύματα σε ομαδικούς τάφους, λέγοντας ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εφόσον αυτοι βρισκονται κοντά σε νερό αλλά και επειδή θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια ψυχική αναστάτωση στις οικογένειες.

Οι αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης δύο φραγμάτων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις από τη μεσογειακή καταγίδα Ντάνιελ, εξαιτίας των οποίων παρασύρθηκαν στο θάνατο πάνω από 11.200 άτομα ενώ 10.000 είναι οι αγνοούμενοι και 30.000 οι εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Οι επιζήσαντες κάτοικοι της Ντέρνα μετρούν πλέον τις πληγές τους καθώς η κυκλοφορία στην πόλη σταδιακά ξαναρχίζει. Την ιδια ώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για την εξάπλωση υδατογενών ασθενειών και τη μετατόπιση εκρηκτικών μηχανισμών από τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Λιβύη.

AdminAdmin