Ελληνικά
Giriş Tarihi : 16-01-2023 02:57

Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Ελληνικές αρχές πρέπει να ανατρέψουν τάση υπονόμευσης έργου υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων

Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Ελληνικές αρχές πρέπει να ανατρέψουν τάση υπονόμευσης έργου υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ

Της Dunja Mijatović –

Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ελληνικές αρχές πρέπει να ανατρέψουν τάση υπονόμευσης έργου υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 12/1/2023

Το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται στην Ελλάδα οι υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων, η κοινωνία των πολιτών και οι δημοσιογράφοι αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας για χρόνια. Οι εκστρατείες δυσφήμισης που στοχοποιούν άτομα τα οποία υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυσκίνητες διαδικασίες εγγραφής ΜΚΟ και η αδικαιολόγητη πίεση στους δημοσιογράφους έχουν υπονομεύσει την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχουν συρρικνώσει το χώρο των δικαιωμάτων στη χώρα. Η άσκηση ποινικών διώξεων σε άτομα που συμπαρίστανται σε πρόσφυγες, σε αιτούντες άσυλο και σε μετανάστες, όπως και σε ακτιβιστές που υπερασπίζονται και προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της τάσης, την οποία έχω παρακολουθήσει και σε άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως έχω ήδη επισημάνει σε επιστολή που έστειλα στις ελληνικές αρχές το Μάιο 2021, όπως και σε μία Σύσταση να τερματιστούν οι επαναπροωθήσεις που δημοσίευσα το 2022, τα κράτη έχουν καθήκον να θεσπίσουν νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για το έργο των υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνία των πολιτών.

Δυστυχώς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε 24 εθελοντές εναντίον μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως του Παναγιώτη Δημητρά, ενός μακροχρόνιου συνεργάτη του Γραφείου μου, ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση. Η στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστική επίδραση στο έργο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Καλώ τις ελληνικές Αρχές να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι υποστηρικτές ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ελεύθερα, παρέχοντάς τους ένα περιβάλλον που επιβοηθά την εργασία τους και με δημόσια αναγνώριση του σημαντικού ρόλου τους σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το αγγλικό πρωτότυπο διαθέσιμο εδώ

 

AdminAdmin