Ελληνικά
Giriş Tarihi : 31-03-2023 12:30

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία στις 6 Απριλίου

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία στις 6 Απριλίου

Στην Τουρκία αναμένεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με την επίσκεψη αυτή να θεωρείται από πολλούς ως πρελούδιο για επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία περίπου προανήγγειλε την Τετάρτη ο Τούρκος ομόλογός του.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Χαμπέρ και ATV, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θα κάνουμε το πρώτο βήμα για το [πυρηνικό εργοστάσιο] Άκκουγιου στις 27 Απριλίου με τον Πούτιν». Όπως είπε, εκείνη την ημέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα και στα επόμενα πέντε χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι τρεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες. Θα ανοίξουμε έναν στις 27 Απριλίου. Θα αποθηκεύσουμε ενέργεια. Αυτό δεν μας φτάνει. Σχεδιάζουμε άλλους τρεις μετά από αυτό. Πρέπει να ολοκληρώσουμε και τους τρεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πρέπει να το κάνουμε αυτό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως, ο [Ρώσος πρόεδρος] Πούτιν να έρθει στις 27, ή να συνδεθούμε μαζί διαδικτυακά και να κάνουμε το πρώτο βήμα του Άκκουγιου».

LMLM

LM