Ελληνικά
Giriş Tarihi : 31-03-2023 12:25

Ε.Κ.:Πολιτική αντιπαράθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Ε.Κ.:Πολιτική αντιπαράθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου. 

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αφού η πλειονότητα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήριξε το σχετικό αίτημα της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

Στην αρχική τοποθέτησή της, η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, Βέρα Γιούροβα, παρουσίασε τα βασικά σημεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

«Για την Ελλάδα, η έκθεση εντοπίζει πολλά μέτρα, που στόχο έχουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος, παρόλο που αναγνωρίζει ότι πολλές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να εξετάσει το θέμα της συμμετοχής σε ότι αφορά το διορισμό υψηλών δικαστικών λειτουργών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους διορισμούς των δικαστών. Επίσης, η απαίτηση καταγραφής οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών δημιούργησε ανησυχίες. Και σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στην ικανότητα των ΜΚΟ να λειτουργήσουν και να δεχτούν να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα. Μάλιστα υποβάλαμε και σχετική σύσταση. (Εντοπίζει) προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής επικοινωνίας και αυτό είναι ανησυχητικά θέματα. Συστήνουμε στην έκθεση η προστασία των δημοσιογράφων να βελτιωθεί στην Ελλάδα», σημείωσε κατά την ομιλία της η κυρία Γιούροβα.

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, με κακόβουλα λογισμικά, Σοφί Ιν'τ Βελτ.

«Επίσης ναι, συνάδελφοι, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Έχουμε κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, δημοσιογράφοι που συλλαμβάνονται και δολοφονούνται από το οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά κλπ», είπε η κυρία Ιν'τ Βελτ.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τη δική της απάντηση έδωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ

Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Στη χώρα μου, την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει. Και περιμένει και από την Κομισιόν κυρία Γιούροβα να κάνει περισσότερα ως φρουρός του σεβασμού του κράτους δικαίου. Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε και εδω για τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, που εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ελληνικό watergate. Αλλά πείτε μας: γιατί επί μήνες η κυρία Φον Ντερ Λάιεν έχει πιει το αμίλητο νερό; Δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση, ούτε μια ενέργεια, για τις υποκλοπές και αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κυρία Φον Ντερ Λάιεν».

Ελίζα Βόζεμπεργκ:

«Κυρία Επίτροπε για μια ακόμη φορά συγκεκριμένη ευρωβουλευτές στοχοποιούν σκόπιμα την Ελλάδα με αναφορά αυτή τη φορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ. Εννοούν δηλαδή ότι τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που υπάρχουν σε όλες, επαναλαμβάνω, σε όλες τις χώρες απειλούν το κράτος δικαίου; Είμαστε σοβαροί; Η Ελλάδα ανέβηκε την τελευταία τετραετία 9 θέσεις στο Δείκτη δημοκρατίας και 16 στο δείκτη διαφάνειας, βάσει της έκθεσης της διεθνούς διαφάνειας. Η οικονομία αναβαθμίσθηκε όχι μία, αλλά 12 φορές αυτά τα χρόνια από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, διότι οι οικονομικοί αξιολογητές εξετάζουν, εκτός των άλλων, τη διαφάνεια που διαπνέει τους τομείς οικονομικής διαχείρισης και αξιοποίησης κονδυλίων. Ως προς τα παράνομα λογισμικά, γνωρίζετε ότι πρώτη η Ελλάδα θεσμοθέτησε την απαγόρευση χρήσης, κατοχής και εμπορίας τους. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι οι υποθέσεις όσων εθίγησαν εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Μήπως αμφισβητείται σήμερα το κύρος της; Ούτε οι πολέμιοι της κυβέρνησης δεν το ισχυρίζονται. Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας, δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή μήπως αγνοεί κανείς ηθελημένα ότι στην Ελλάδα η δημοκρατία λειτουργεί με ισχυρά θεμέλια εδώ και 50 χρόνια, ότι τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένα και ότι η χώρα μου διοικείται βάσει Συντάγματος από κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά από τον ελληνικό λαό; Συνάδελφοι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος προκήρυξε εκλογές για την 21η Μαίου. Όσοι σήμερα εγείρουν θέμα κράτους δικαίου, υποκινούνται προκλητικά από την αντιπολίτευση της πατρίδας μου. Αυτοί θέτουν το κράτος δικαίου σε κίνδυνο. Όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμείς, έχουμε εκλεγεί για να υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες και τώρα σε αυτή την αίθουσα επιχειρείται για πρώτη φορά αθέμιτη παρέμβαση σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Θα το επιτρέψουμε;»

Νίκος Ανδρουλάκης:

Αγαπητοί συνάδελφοι με θλίβει που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που απέφυγε να συναντήσει την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, προσβάλλοντας πάνω από όλα και πρώτα τον ελληνικό λαό. Για αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις σε ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση. Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών. Τέλος, αποχαιρετώντας σας θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που συνεργαστήκαμε για μια Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής, για μια δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών, ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη».

Γιώργος Κύρτσος:

«Συνάδελφοι, ήμουν και εγώ θύμα συστηματικών ακροάσεων από τις εθνικές υπηρεσίες Πληροφοριών της Ελλάδος που άμεσα ελέγχονται από τον πρωθυπουργό, γιατί με χαρακτήρισαν ως εθνική απειλή. Αυτό είναι προσβολή για μένα, για εσάς, για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνολικά. Αυτές οι πρακτικές είναι εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα. Παρά τα επιχειρήματα του κυρίου Βέμπερ, η Ελλάδα είναι σε βαθιά κοινωνική κρίση και αυτή η υπόσκαψη του κράτους δικαίου δείχνει πόση η χώρα κυλά προς τα πίσω. Οι πολιτικές του Μητσοτάκη είναι κατά των ευρωπαϊκών αξιών, υποσκάπτουν οποιαδήποτε κρητική έναντι άλλων απολυταρχικών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνουν το χείριστο παράδειγμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που προσβλέπουν στο να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη δευτερολογία της η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, υπογράμμισε ότι η έκθεση για το κράτος δικαίου έχει στόχο την αμοιβαία γνώση, να ξεκινήσει συζητήσεις και να συνεισφέρει στις αλλαγές που πρέπει να γίνονται στις χώρες.

LMLM

LM