Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-06-2024 12:18

Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα - Άδοξο τέλος στην απόπειρα πραξικοπήματος

Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα - Άδοξο τέλος στην απόπειρα πραξικοπήματος

Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κατηγορείται ο πρώην αρχηγός του βολιβιανού στρατού - «Επίθεση κατά της δημοκρατικής σταθερότητας» κατήγγειλε το Ανώτατο Δικαστήριο - Επέστρεψαν στις βάσεις τους οι στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα

Με την σύλληψη του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος» και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, φαίνεται πως η επιχειρούμενη ανατροπή της κυβέρνησης Άρσε στην Βολιβία έλαβε τέλος.

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Σούνιγα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

euronews

LMLM

LM