Την πρόταση είχε υποβάλει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ
Η ΕΕ δεν θα αναστείλει τον πολιτικό διάλογο με το Ισραήλ, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση προήλθε από τον Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Καθώς η αναστολή του πολιτικού διαλόγου εξαρτάται από την ομοφωνία μεταξύ των κρατών - μελών, το σχέδιο Μπορέλ δεν πέρασε.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Euronews ότι δεν ήταν ούτε ο κατάλληλος χρόνος, ούτε ο κατάλληλος τρόπος για να τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι.
«Τίθεται το ερώτημα αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προκύψει μια τέτοια συζήτηση, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο να μην καταλήξουμε σε συμπέρασμα ήταν προβλέψιμο και αυτό ενισχύει την αντίληψη περί διχασμού στην ΕΕ. Έτσι αν γνωρίζεις εκ των προτέρων και υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει θετική έκβαση, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε άλλους βασικούς παράγοντες», σημείωσε.
Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα, δεδομένου ότι η έλλειψη πλειοψηφίας ήταν προφανής, γιατί ο Μπορέλ έθεσε το θέμα στο τραπέζι;
Σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθούσε να αφήσει το στίγμα του πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Νομίζω ότι σε ένα βαθμό αυτή η νέα πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης πολιτικής απογοήτευσης που ένιωσαν όχι μόνο ο Ύπατος Εκπρόσωπος αλλά και ορισμένα κράτη - μέλη, όπου η Ευρώπη ήταν κυριολεκτικά ανίκανη να λάβει σαφή θέση απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση. Έτσι σε κάποιο βαθμό ο Μπορέλ, ο οποίος αποχωρεί από τη θητεία του -αυτό θα είναι το τελευταίο του Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών- προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του και να αφήσει μια θετική κληρονομιά», εκτίμησε η Μαρία Λουίσα Φραντάπιε, επικεφαλής του προγράμματος Μεσογείου, Μ. Ανατολής και Αφρικής του Instituto Affari Internazionali.
Στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως παραδέχτηκαν ορισμένοι υπουργοί στο τέλος της συνόδου.
euronews