Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-09-2023 10:46

Χιλιάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις εντός της καθολικής εκκλησίας

Χιλιάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις εντός της καθολικής εκκλησίας

Συνεχίζεται η ιστορική έρευνα στα αρχεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελβετίας

Πάνω από 1000 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίσης στην Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα ιστορικοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Πρόκειται για την έρευνα που ζήτησε η καθολική εκκλησία της χώρας, δίνοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι ερευνητές βρήκαν 1.002 περιπτώσεις που αφορούν ανηλίκους, και στα οποία ενεπλάκησαν 510 δράστες και 921 θύματα. Οι ιστορικοί τονίζουν πως υπήρχε συστηματική συγκάλυψη από την εκκλησιαστική ιεραρχία.

«Εκμεταλλεύτηκαν την θρησκευτική και κοινωνική τους θέση. Η μίξη ψυχολογικής και θρησκευτικής εκμετάλλευσης αλλά και πνευματικής κακοποίησης είναι χαρακτηριστική για δράστες που δρουν εντός της εκκλήσίας. Η ευθύνη όλων όσων προστάτευσαν τους θύτες και συγκάλυψαν τις ενέργειές τους, είναι πολύ πολύ μεγάλη» είπε ο Τζόζεφ Μπονεμέν, Επίσκοπος της Μητρόπολης του Κουρ.

Το πρώτο κομμάτι της έκθεσης έχει να κάνει με τον πρώτο χρόνο των ερευνών, που πρόκειται να συνεχιστούν για ακόμη τρία χρόνια. Οι ερευνητές λένε ότι τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν μπορεί να είναι μοναχά η κορυφή του παγόβουνου καθώς αναμένουν να εντοπίσουν περισσότερα περιστατικά. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου η Καθολική Εκκλησία κλυδωνίζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις σεξουαλικών κακοποιήσεων, κυρίως ανηλίκων.

euronews

LMLM

LM