Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-03-2023 11:50

Αλλεργίες της Άνοιξης

Αλλεργίες της Άνοιξης

Περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού, θα παρουσιάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο αλλεργικής φύσεως, σχετιζόμενο με αυτό που ονομάζουμε γενικά «εαρινές αλλεργίες».

Η Άνοιξη, για κάποιους από εμάς δεν είναι μόνο λιακάδα και προοίμιο καλοκαιριού. Περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού, θα παρουσιάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο αλλεργικής φύσεως, σχετιζόμενο με αυτό που ονομάζουμε γενικά «εαρινές αλλεργίες» σύμφωνα με το news4health.

Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται είναι τα εξής:

1. Φτέρνισμα

2. Βήχας

3. Καταρροή

4. Φαγούρα

5. Δακρύρροια

6. Δερματικά εξανθήματα

Γιατί την Άνοιξη

Οι εαρινές αλλεργίες, ενεργοποιούνται κυρίως από τη γύρη των φυτων που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες συγκεντρώσεις αυτη την εποχή του χρόνου.

Τα πλέον αλλεργιογόνα σωματίδια που προκαλούν και τα πιο έντονα συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικους, είναι η γύρη της ελιάς, η γύρη που προέρχεται από το γρασίδι, οι μύκητες που λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται ταχέως, ενώ επιβαρυντικά επιδρούν και τα κοινά οικιακά ακάρεα που επίσης πολλαπλασιάζονται λόγω των ευνοϊκών για αυτά συνθηκων του περιβάλλοντος.

Ποιές είναι όμως οι συχνότερες εαρινές αλλεργίες;

1. Αλλεργική ρινίτιδα

Πρόκειται για το πιο κοινό είδος εαρινής αλλεργίας. Είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στο βλεννογόνο της μύτης ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Το επαναλαμβανόμενο φτέρνισμα ειναι το σύνηθες χαρακτηριστικό της, συνοδευόμενο συχνά από έντονο κνησμό στο εσωτερικό του στοματος.

Τα δακρυσμένα μάτια, με ερυθρότητα και φαγούρα, είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό της αλλεργικής ρινίτιδας.

Όπως και η καταρροή, καθώς το σώμα στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει αυτο που εκλαμβάνει ως εισβολέα, εκκρίνει υδαρή υγρά ενώ συχνά δημιουργείται και ρινική συμφόρηση, το γνωστό «μπούκωμα».

2. Αλλεργικό άσθμα

Εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και συριγμό. Είναι τα κλινικά συμπτώματα της αντίδρασης σε αλλεργιογόνα, του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι βρόγχοι, υπεραντιδρούν και φλεγμαίνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάμετρος τους.

Τα συμπτώματα έχουν διακυμάνσεις στην βαρύτητα αλλά και στον διάρκεια της εκδήλωσης τους.

3. Δερματολογικές εκδηλώσεις

Είναι εξανθήματα με μορφή κνίδωσης, που εμφανίζονται οταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Το δέρμα αντιδρά αρχικά τοπικά, όμως η αντιδραση συχνά επεκτείνεται με την μορφή εξανθήματος στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Συνήθως το εξάνθημα συνοδεύεται από έντονο αίσθημα φαγούρας.

Αντιμετωπίζοντας τις αλλεργίες

Ο συνήθης τρόπος πρόληψης, ειναι η αποφυγή επαφής με αλλεργιογόνους παράγοντες. Όμως κανεις δεν μπορει να μείνει κλεισμένος σε ένα κουκούλι μέχρι να περάσει η άνοιξη.

Οι γιατροί, προκειμένου να ανακουφίσουν τους πάσχοντες, συχνά προχωρουν σε χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων και τοπικών στεροειδών, οπως είναι τα σπρέι για την μύτη και οφθαλμικές σταγόνες, που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και καταπολεμούν τοπικά την φλεγμονή.

Άνοιξη είναι… θα περάσει.

LMLM

LM