Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-05-2023 16:57

Άκαρπη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ

Άκαρπη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ

Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βελόπουλος συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας - Διαδικαστικού χαρακτήρα η συνάντηση που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μισή ώρα - Πότε θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή και πότε θα προκηρυχθούν οι νέες εκλογές

Διαδικαστικού χαρακτήρα υπήρξε η συνταγματικά προβλεπόμενη συνάντηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το πρωί της Τετάρτης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση.

Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και κατόπιν τούτου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, είπε σύμφωνα με κομματικές πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συμφώνησαν στη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Ήταν μία θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα, να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, φτάνοντας στην έδρα της ΚΕ του κόμματος μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Προχωράμε δυνατά από τώρα, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ, έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές. Γιατί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα είναι αντιλαϊκή και η αντιπολίτευση θα την στηρίζει, όπως την έχει στηρίξει και στο παρελθόν και τώρα με βάση τις κοινές στρατηγικές επιλογές που έχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τα δύο κόμματα ως αντιπολίτευση, θα στηρίζουν αυτή την πολιτική που θα είναι ενάντια στον λαό μας για τα συμφέροντα των λίγων» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Από αυτή τη σκοπιά, η μόνη δύναμη που προβάλει ως δύναμη πραγματικής, μαχητικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας είναι μόνο το ΚΚΕ και βέβαια λόγω του πιο άδικου εκλογικού νόμου απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, να καταγράψει το ΚΚΕ ψήφους και ποσοστά, όχι μόνο τα ίδια, το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερα στις επόμενες εκλογές. Τέτοια ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από όλη την Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Καλούμε και όσους συνανθρώπους μας, φίλους και φίλες που σκέφτηκαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ και δεν το έκαναν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής να το κάνουν τώρα, έχοντας και την εικόνα όλων των υπόλοιπων αποτελεσμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι θα πάμε μπροστά!».

Η διαδικασία μετά τις άκαρπες διερευνητικές εντολές

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών περιορίστηκε σε μόλις δύο ημέρες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέστρεψε αυθημερόν την Δευτέρα τηλεφωνικά, ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη δεν την παρέλαβε καν και ο Νίκος Ανδρουλάκης την κατέθεσε με την παραλαβή της.

Το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα που επισπεύδει τη σύγκληση σε πρώτη τακτική σύνοδο της νέας Βουλής την Κυριακή 28 Μαΐου αντί της 1ης Ιουνίου. Μία ημέρα μετά θα εκλεγεί το προεδρείο του Σώματος και την ίδια ημέρα θα δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η προεκλογική περίοδος απλά έκανε ένα προσωρινό διάλειμμα για να συνεχιστεί μέχρι τότε.

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα επαναληφθούν οι ίδιες διαδικασίες με την υποβολή των κομμάτων και των συνδυασμών στον Άρειο Πάγο. Λόγω του ότι δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες κάλπες, δεν θα υπάρχει σταυροδοσία στα ψηφοδέλτια και οι υποψήφιοι θα εκλεγούν μέσω λίστας.

AdminAdmin