Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-05-2023 12:31

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σοκ και υπαρξιακή ανασφάλεια - Η επόμενη μέρα μετά την συντριβή

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σοκ και υπαρξιακή ανασφάλεια - Η επόμενη μέρα μετά την συντριβή

Υπό την επίδραση ενός τεράστιου σοκ και ταυτόχρονα μιας υπαρξιακής ανασφάλειας τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά το 40,8% - 20,1% – 11,46% που καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Και δεν είναι μόνο η διάψευση του αφηγήματος του για την χειρότερη κυβέρνηση μεταπολίτευσης σε ότι αφορά τη ΝΔ, η οποία καλπάζει προς μια δεύτερη τετραετία με αυτοδυναμία σε περίπου έναν μήνα. Είναι και η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του στον προοδευτικό χώρο, καθώς η αναλογία 4 προς 1 (31,5% - 8,1%) το 2019, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, έχει μεταβληθεί σε λιγότερο από 2 προς 1 μετά τα χθεσινά αποτελέσματα.

Επομένως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η επίγνωση ότι δεν έχουν υποστεί απλώς μια μεγάλη ήττα, αλλά μια στρατηγική ήττα, η οποία είναι πιθανό να αποκτήσει και μόνιμα ή χειρότερα χαρακτηριστικά.

Χαμηλά αντανακλαστικά το πρώτο βράδυ

Έτσι λοιπόν, οι επόμενες κινήσεις της Κουμουνδούρου είναι εξαιρετικά κρίσιμες εν όψει των επόμενων εκλογών. Παρόλα αυτά, χθες το βράδυ δεν επιδείχθηκαν τα προσήκοντα πολιτικά και επικοινωνιακά αντανακλαστικά. Αντιθέτως, έγιναν μηδενικές δηλώσεις ή έστω διαρροές αποτίμησης της πορείας που οδήγησαν στην ήττα ή στοχοθεσίας για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Τα 3 θέματα που άνοιξε ο Αλ. Τσίπρας

Με αυτά τα δεδομένα, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών είναι ο μοναδικός οδηγός αποκρυπτογράφησης των σκέψεων που γίνονται στην ηγεσία του κόμματος. Σε αυτή ξεχωρίζουν οι εξής φράσεις: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ», «τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα» και «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη».

Ποιές αλλαγές και ποιός παίρνει την ευθύνη;

Σε ότι αφορά την πρώτη, το «εξαιρετικά αρνητικό» αποτέλεσμα, μάλλον υπολείπεται της πραγματικής έκτασης της ήττας, αλλά και αφήνει κενή την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για αυτήν. Ερωτηματικό δημιουργείται και σε σχέση με την ομολογία για «αλλαγές» που απαιτούνται, για τις οποίες δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ποιον πολιτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα πρέπει να έχουν, αλλά ούτε και αν οφείλουν να περιλαμβάνουν πρόσωπα της ηγεσίας.

Σήμερα (μάλλον) Εκτελεστικό Γραφείο

Σε ότι έχει να κάνει με τη «σύγκλιση των οργάνων», τα πράγματα είναι λίγο πιο σαφή. Σήμερα αναμένονταν, με μια σχετική βεβαιότητα (όχι απόλυτη), να συσκεφθεί ο πρόεδρος του κόμματος με τους στενούς του συνεργάτες, τον λεγόμενο «πρωινό καφέ» και να ακολουθήσει συνεδρίαση του «Εκτελεστικού Γραφείου» του κόμματος (το πιο ολιγάριθμο όργανο), ενδεχομένως σε διευρυμένη μορφή. Τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως να ακολουθήσει η Πολιτική Γραμματεία (αρκετά πιο πολυμελές).

Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφύγει οποιαδήποτε έκφραση αμφισβήτησης ή ακόμη και κριτικής, η οποία θα δημιουργούσε κινδύνους για τη συνοχή του. Αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο θετικό αντανακλαστικό που επιδεικνύεται σε αυτή τη θύελλα που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό.

Όπως είπε, λοιπόν, φεύγοντας από την Κουμουνδούρου, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιώντας μόνο 2 λέξεις: «ες αύριον…». Το αν θα είναι πράγματι «σπουδαία» ή θα ακολουθήσει μια αργόσυρτη πορεία περαιτέρω φθοράς, θα το δείξει η συνέχεια.dikaiologitika

LMLM

LM