Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-03-2024 11:27

Νέο κύμα αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου μετά το θυελλώδες Συνέδριο

Νέο κύμα αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου μετά το θυελλώδες Συνέδριο

Νέο κύμα αποχωρήσεων και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας, εξελίσσεται στην Κουμουνδούρου καθώς οι αναταράξεις και το τοξικό κλίμα των τριών τελευταίων εβδομάδων, με κορύφωση όσα έλαβαν χώρα στο Έκτακτο Συνέδριο, φαίνεται να δημιούργησαν κλίμα απογοήτευσης σε μερίδα της βάσης.

Οι σκληροί χαρακτηρισμοί του Στέφανου Κασσελάκη, τα παρατεταμένα γιουχαΐσματα του κοινού, η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης, η αδυναμία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να οριοθετήσει τον πρόεδρο, η μη αποτελεσματική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, η νέα επικοινωνιακή στροφή Κασσελάκη σε σε πτυχές της προσωπικής του ζωής κτλ, φαίνεται ότι εξάντλησε την υπομονή αρκετών, που είχαν έντονες διαφωνίες με τη νέα ηγεσία, αλλά παρέμεναν στην Κουμουνδούρου ευελπιστώντας σε σταδιακή εξομάλυνση.

Δημοσιοποίηση παραίτησης των 15 βορειοελλαδιτών

Οι τελευταίες εξελίξεις, λοιπόν και η διαφαινόμενη αδυναμία πολιτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να θέτουν σημαντική μερίδα στελεχών και μελών του κόμματος πέραν των ορίων αντοχής τους. Μάλιστα, τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 4 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ τις παραιτήσεις τους από όργανα του κόμματος, φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Δεκάδες mail διαγραφής σε οργανώσεις και Τμήματα

Σύμφωνα με πολλαπλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Dnews», σε πολλές, αν όχι στην πλειονότητα, των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σε Τμήματα του κόμματος, στέλνονται αρκετά email, με τα οποία ζητείται η διαγραφή από τις λίστες της Κουμουνδούρου. Το κύμα αυτό φάνηκε να κορυφώνεται τις μέρες του Συνεδρίου, αλλά δεν είναι σαφές το πότε θα εκτονωθεί πλήρως. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν και για άλλα περίπου 5-6 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία έχουν μεταφέρει τις προθέσεις τους να σταματήσουν να μετέχουν στο όργανο, πέραν των τεσσάρων της βόρειας Ελλάδας.

«Δεν μπορούμε να χρεωνόμαστε ένα απολίτικο κόμμα»

Οι περισσότερες, δε, από όλες αυτές τις αποχωρήσεις ή παραιτήσεις συγκλίνουν σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ορισμένα στελέχη που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, μεταξύ των οποίων και από τους 15 βορειοελλαδίτες που δημοσιοποίησαν την απόφαση τους, ανέφεραν στο «Dnews» ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια τους, πως η απόφαση τους ήταν «στοιχειώδης κίνηση πολιτικών αντανακλαστικών», αλλά και ξεκαθάρισαν με χαρακτηριστικά παρόμοιο τρόπο: «Δεν μπορούμε να χρεωνόμαστε ένα απολίτικο κόμμα».

Βλέπουν θετικά, αλλά και επιφυλακτικά τη Νέα Αριστερά

Πάντως, μέχρι στιγμής αυτό το κύμα αποχωρήσεων δεν μετουσιώνεται σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση για πολιτική δράση στο μέλλον, αν και οι περισσότεροι βλέπουν μάλλον αρνητικά την προοπτική ένταξης τους στο ΠΑΣΟΚ και σχετικά θετικά τις εξελίξεις συγκρότησης της Νέας Αριστεράς. Εξάλλου, πολλοί από αυτούς είχαν στηρίξει με διάφορες ταχύτητες την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στην παρούσα φάση διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εγχείρημα όσων αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου, κυρίως σε ιδεολογικό επίπεδο όταν πρόκειται για πρόσωπα προερχόμενα από τον σοσιαλιστικό χώρο.

Προσδοκία για ευρύτερη προοδευτική συνεννόηση

Αυτό που ίσως δημιουργεί τις μεγαλύτερες προσδοκίες στον κόσμο που αποχωρεί ή αποσύρεται από τα όργανα είναι η προοπτική ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των τριών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά). Το παράδειγμα της συζήτησης των τριών στελεχών, Έφης Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα και Μανώλη Χριστοδουλάκη, πριν μερικές εβδομάδες, έφερε στην επιφάνεια τέτοιες ελπίδες ενδεχόμενης συσπείρωσης των τριών κομματικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

dnews

LMLM

LM