Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-03-2023 12:54

Με σφραγισμένα φέρετρα θα παραλάβουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Με σφραγισμένα φέρετρα θα παραλάβουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Βαρύ είναι το πένθος σε όλη τη χώρα για τους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έρευνες στα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας και ολοκληρώνεται σήμερα η μακάβρια διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών.

Με σφραγισμένα φέρετρα θα παραλάβουν οι συγγενείς τους νεκρούς© Παρέχεται από: ΣΚΑΪ

Στο μεταξύ, απέραντη θλίψη προκαλεί η είδηση ότι οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος παραλαμβάνουν τις σορούς των ανθρώπων τους σε σφραγισμένα φέρετρα.

Άλλωστε, χθες Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας είχε κάνει γνωστό ότι η ταυτοποίηση θα γίνει μέσω DNA, για να μην αντικρίσουν οι συγγενείς τους δικούς τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση.

«Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύωρη και γίνεται σε συνεργασία με το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Είναι τραυματικό για τους συγγενείς. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση. Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ταυτοποιήσεις των νεκρών με τη μέθοδο του DNA

Από αργά το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να ενημερώνονται οι πρώτοι συγγενείς των θυμάτων για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης. Οι συγγενείς των θυμάτων όταν ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Ξεπερνούν τις 30 οι ταυτοποίησεις των θυμάτων

Ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών από τους συνολικά 57 νεκρούς έχει ξεπεράσει τις 30. Πενήντα δύο συγγενείς επιβατών έδωσαν δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν 55 δείγματα από σορούς. Οι διασώστες περισυνέλεξαν περίπου 18 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, από τα οποία οι επιστήμονες έλαβαν 26 δείγματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακόμα και αν κάποια σορός ήταν αναγνωρίσιμη, η ταυτοποίηση έπρεπε να γίνει με τη μέθοδο DNA.

Ενημερώνονται δια ζώσης οι συγγενείς

Από εδώ και πέρα όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος. Μετά την ταυτοποίηση ενημερώνονται διά ζώσης οι συγγενείς, ενώ από σήμερα θα αρχίσει η παράδοση των σορών στις οικογένειες, μετά την απαιτούμενη διοικητική διαδικασία - π.χ. έκδοση πιστοποιητικών θανάτων.

Πηγή: voria.gr

LMLM

LM