Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-03-2023 23:17   Güncelleme : 30-03-2023 23:20

Οι στόχοι της νέας «Ελληνικής Επιχειρηματικής Λέσχης Τουρκίας»

Οι στόχοι της νέας «Ελληνικής Επιχειρηματικής Λέσχης Τουρκίας»

Μία νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Τουρκία, καθώς και την προώθηση της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες.

Πρόκειται για την «Ελληνική Επιχειρηματική Λέσχη Τουρκίας», μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, σε συνεργασία με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στο euronews ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, Απόστολος Ντιγκμπασάνης.

Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Τουρκία

«Όσον αφορά το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, με την πανδημία, τη δυσμενή ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ για τις ελληνικές εξαγωγές πάντα, τις διμερείς πολιτικές εντάσεις των τελευταίων δύο ετών αλλά και την ανεπαρκή τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, το διμερές εμπόριο συνεχίζει να είναι σημαντικό αν και αυτό είναι ίσως κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό. Η Τουρκία είναι ανάμεσα στους πρώτους εταίρους μας. Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές ήταν πάνω από ήταν πάνω από 2 δις ευρώ και είχαν σημειώσει αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με το 2020. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές της χώρας μας από την Τουρκία, έφτασαν τα 2,5 δις ευρώ. Και αυτές αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το 2020.», σημειώνει ο κ. Ντιγκμπασάνης μιλώντας στο euronews και προσθέτει ότι το 2022 και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου Ελλάδας-Τουρκίας πλησίασε για πρώτη φορά τα 5.5 δις δολάρια. 

Ο κ. Ντιγκμπασάνης δηλώνει ότι υπάρχει μια μεγάλη δυναμική στην ελληνική επιχειρηματικότητα της Τουρκίας παρά τις εντάσεις που υπάρχουν κατά καιρούς ενώ σημειώνει ότι τώρα βρισκόμαστε σε μία περίοδο ηρεμίας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης και από τις δύο πλευρές και ειδικά μετά τους σεισμούς. 

Γιατί ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιχειρηματική Λέσχη Τουρκίας»

Όπως λέει ο κ. Ντιγκμπασάνης υπήρχαν τρεις παράγοντες που δεν μπορούσαν να αγνοηθούν: το διμερές εμπόριο, οι επενδύσεις αλλά και η σημαντική ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Τουρκία. «Διαγνώσαμε την απουσία κάποιου φορέα που θα λειτουργεί σαν συνεκτικός κρίκος αυτής της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας και δράσης κυρίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Τουρκία γενικότερα», τονίζει ο  επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και προσθέτει ότι η βασική προτεραιότητα της Λέσχης είναι η δικτύωση των μελών της, των επιχειρηματιών στελεχών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών τόσο από την Ελλάδα αλλά και από την ομογένεια και ένας από τους στόχους είναι σταδιακά και προσέλκυση και τούρκων επιχειρηματιών.

 

 

 

https://gr.euronews.com/2023/03/29/elliniki-epixeirhmatiki-leshi-toyrkias?fbclid=IwAR1sXLEj08zV8aqNyYW4gIERAmWnES_acwk4J0HnjCtH_-zDIAhqdnDgc-A

LMLM

LM