Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-09-2023 10:54

Τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα

Τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα

Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για θετικές δράσεις οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους που έγινε σε καλό κλίμα με συγκρατημένη αισιοδοξία και με την προσδοκία για ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συναντήσει τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Στόχος της Αθήνας είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός με την Τουρκία προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την συζήτηση καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«_Είναι γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε κάποιες εντελώς άστοχες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς με αφορμή την επέτειο της 30ης Αυγούστου, οι οποίες δεν συνάδουν με το κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες. Όμως εμείς παραμένουμε στην πορεία που χαράξαμε από την αρχή, ξεκάθαρα: θέλουμε να μπορέσουμε να βρούμε με την Τουρκία, σιγά-σιγά ένα κοινό βηματισμό, ώστε σε δεύτερο χρόνο να συζητήσουμε την ουσία της υπόθεσης που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει ως αντικείμενο να επιβεβαιωθεί το όποιο κλίμα ίσχυσε στη συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας, να προετοιμάσει την συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και φυσικά να προετοιμάσει την πολύ σημαντική συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το προσεχές φθινόπωρο_», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για θετικές δράσεις οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι υποστηρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο επιδίωξη αποτελεί μια ήρεμη σχέση με την Τουρκία με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας.

«_Οι προσδοκίες είναι απολύτως ρεαλιστικές, ας είμαστε ψύχραιμοι, κανείς μας δεν είναι αφελής, κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τακτική και στάση από τη μια στιγμή στην άλλη_», προσθέτει ο κ. Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία έχει επιδείξει μια καλή θέληση και το σημαντικό είναι αυτή η τακτική να έχει συνέχεια και συνέπεια.

euronews

LMLM

LM