Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε τα σχόλια του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir "υποκίνηση σε εγκλήματα πολέμου".
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών σχετικά με τη διακοπή αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Γράφοντας στο X, ο Borrell δήλωσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι στην ατζέντα της ΕΕ και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια και "να συμμετάσχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις που διευκολύνουν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος για άμεση κατάπαυση του πυρός".
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα πρέπει να σταματήσει "μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες μας στην πατρίδα τους", σε ανάρτησή του στο X.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Ben-Gvir ζήτησε επίσης τη μόνιμη κατοχή της Γάζας.
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
"Είναι λάθος να καθόμαστε με τη Χαμάς, η οποία βίασε, δολοφόνησε και έκαψε μωρά - και εμείς θα τους παραδοθούμε;" δήλωσε στο ισραηλινό Radio 103 FM.
"Αν τους κόψουμε τα καύσιμα, μέσα σε μια εβδομάδα θα γονατίσουν. Και αν σταματήσουμε τα φορτηγά [βοήθειας], μέσα σε δύο εβδομάδες θα είναι γονατισμένοι. Γιατί λοιπόν θα κάνουμε μια συμφωνία, ειδικά μια τόσο ανεύθυνη συμφωνία;", πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Ben-Gvir έγιναν μετά από εκείνα του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η σκόπιμη πείνα των Παλαιστινίων αμάχων "μπορεί να είναι δικαιολογημένη και ηθική".
"Δεν μπορούμε, στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Κανείς δεν θα μας αφήσει να προκαλέσουμε τον θάνατο δύο εκατομμυρίων αμάχων από την πείνα, ακόμη και αν αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί μας", είπε.
"Ο ανθρωπισμός με αντάλλαγμα τον ανθρωπισμό είναι ηθικά δικαιολογημένος - αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμοποίηση για αυτόν τον πόλεμο", πρόσθεσε.
Ο Μπορέλ χαρακτήρισε και τις δύο δηλώσεις "υποκίνηση σε εγκλήματα πολέμου".
euronews