Montevideo'da müzakereler kızışırken, Avrupa Parlamentosu milletvekillerine bu büyük anlaşmayı nasıl değerlendirdiklerini sorduk.
Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, AB ile Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'ın oluşturduğu Mercosur bloğu arasındaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak üzere Latin Amerika'ya inerken, müzakerelere karşı çıkan Fransa'da ise hükümet çöktü.
Von der Leyen Perşembe günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Latin Amerika'da golü attık, AB-Mercosur anlaşmasının bitiş çizgisi göründü" dedi ve ekledi: "Hadi çalışalım. Elimizde 700 milyonluk bir pazar yaratma şansı var. Dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük ticaret ve yatırım ortaklığı. Her iki bölge de bundan faydalanacak."
Fransa, Mercosur ülkeleri arasında bir serbest ticaret alanı yaratmayı amaçlayan anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor, ancak von der Leyen, neredeyse yirmi yıldır devam eden müzakerelerin önünü açmak için çabalamaya istekli görünüyor.
Fransız muhalefetine rağmen, 11 AB üye devleti Eylül ayında Ursula von der Leyen'e Komisyon'u vites yükseltmeye çağıran bir mektup gönderdi.
Çin gibi diğer güçlerin "hem ekonomik hem de politik olarak Latin Amerika pazarları üzerinde daha da güçlü bir etki kazandığı" bir zamanda anlaşmanın sonuçlandırılmasının aciliyetini vurguladılar.
Montevideo'da müzakereler kızışırken iki Avrupa Parlamentosu üyesine bu büyük anlaşmayı nasıl değerlendirdiklerini sorduk.
Mercosur, Avrupalı tüketicilere fayda sağlar mı?
Jörgen Warborn (Avrupa Halk Partisi -EPP-, İsveç):
Onların tarafında 216 milyon, bizim tarafımızda ise 450 milyon tüketici var. Dolayısıyla büyük bir pazar, ortak pazar olacak ve bu da elbette tüketicilere yardımcı olacak. Daha fazla seçeneğe ve aralarından seçim yapabilecekleri daha fazla ürüne sahip olacaklar. Ve umarım enflasyonla başa çıkmaya da yardımcı olur.
Saskia Bricmont (Yeşiller/EFA, Belçika):
Faydalarını tam olarak görmek zor çünkü başta sığır eti, kümes hayvanları ve bal olmak üzere tarım sektöründen daha fazla ürün ithal etmek için gümrük vergileri düşürülüyor.
Çiftçiler üzerindeki etkisi nedir?
Jörgen Warborn (EPP, İsveç):
Bu, çiftçiler ve gıda üreticileri için büyük bir fırsat. Örneğin Kanada ve diğer ülkelerle yaptığımız ticaret anlaşmalarını incelediğimizde, bunun son derece faydalı olduğunu görebiliriz. Ancak elbette bazı hassas ürünler de var ve bunlara dikkat etmemiz gerekiyor ve Komisyon da bunu yaptı. Yani belirli kotalar var ve bu da çok fazla hassas ürünün gelemeyeceği kapısına çıkıyor. Ve bu [anlaşma] aynı zamanda daha uzun bir süreye yayılıyor. Eğer hala zarardalarsa, çiftçiler için tazminat söz konusu.
Saskia Bricmont (Yeşiller/EFA, Belçika):
Çiftçiler, aynı sosyal ve çevresel standartlara uymayan, AB'nin ihraç ettiği ve AB'de yasak olan kimyasalları ve ürünleri kullanan ürünlerin ithalatından etkilenecek ve bu da örneğin soya ya da et üretimi yoluyla geri dönecektir. Bu, çiftçiler zaten pek çok zorlukla karşı karşıyayken, Avrupa'da ithal edilen ürünler arasında adil olmayan bir rekabet olduğu anlamına gelmekte.
Mercosur anlaşması iklim konusunda faydalı olur mu?
Jörgen Warborn (EPP, İsveç):
İklim için çok iyi bir paket olduğunu söyleyebilirim çünkü her şeyden önce Paris Anlaşması'nı etkin bir şekilde uygulama taahhüdümüz var.
Örneğin, biyolojik çeşitliliği de kapsayan bir sürdürülebilirlik bölümümüz var. Bu yüzden iklim açısından, anlaşmaya varmamak yerine anlaşmaya varmanın çok daha iyi olduğunu düşünüyorum, çünkü o zaman bu ülkelerde yaptıkları üzerinde hiçbir etkimiz olmaz.
Saskia Bricmont (Yeşiller/EFA, Belçika):
Mercosur anlaşması 20 yıllık bir yetkiye dayanmakta, bu da iklim konularının, biyoçeşitlilik konularının dikkate alınmadığı ve bu unsurların uygulanabilir olmadığı anlamına gelmekte, özellikle ormansızlaşma nedeniyle iklim değişikliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacağı şeklinde yorumlanmaktadır.
euronews