Avrupa
Giriş Tarihi : 11-02-2025 18:12

AB'de emlak sektörü tehlikede mi?

AB'de emlak sektörü tehlikede mi?

Fransa, Yunanistan ve Portekiz de İspanya'nın izinden giderek kendi konut krizlerini aşmak ve gayrimenkulleri daha uygun fiyatlı hale getirmek amacıyla önemli emlak vergisi değişiklikleri yapabilir.

İspanya'nın kısa bir süre önce AB üyesi olmayanlar için yüzde 100 emlak vergisi önermesinin ardından, Yunanistan, Fransa ve Portekiz gibi diğer Avrupa ülkelerinin de aynı şeyi yapabileceğine dair endişeler artıyor.

Yer değiştirme uzmanı 1st Move International'ın yeni araştırması, bu senaryonun AB'nin emlak sektörü üzerinde büyük bir etki yaratabileceği ve özellikle İngiltere'deki alıcıların yurt dışında ikinci ev satın almalarını zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.

1st Move International verilerine göre 2024 yılında Portekiz, İspanya, Fransa ve Almanya, İngilizlerin taşınmak için en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak, daha sıkı kısıtlamalar ve artan maliyetler potansiyel olarak başka uygun destinasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.

1st Move International Genel Müdürü Mike Harvey, bir e-posta notunda şunları söyledi: "İspanya'nın AB dışından emlak alımlarına vergi uygulama kararı önemli bir emsal teşkil etti ve Fransa, Yunanistan ve Portekiz gibi diğer yüksek turist çeken ülkeler de benzer önlemler almayı düşünüyor."

"Bu politikalar konut sıkıntısını gidermeyi amaçlasa da, dijital göçebeleri, emeklileri ve yerel ekonomilere katkıda bulunan uluslararası alıcıları etkileyerek istenmeyen sonuçlar doğurabilir."

Olası bir yüzde 100 emlak vergisi Avrupa ekonomilerini nasıl etkileyebilir?

Fransa, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkeler halihazırda kira fiyatlarını yükselten ve yerel halkın uygun fiyatlı konut bulmasını çok daha zor hale getiren aşırı turizm sorunuyla uğraşıyor.

İspanya da altın vize programının 3 Nisan 2025 tarihinde sona ereceğini açıkladı. Yatırım yoluyla ikamet programı olarak da bilinen İspanya'nın altın vize programı, yabancıların bir yatırım karşılığında İspanya'da yasal olarak ikamet etmelerine olanak tanıyor. Bu yatırım emlak, devlet tahvilleri veya şirket hisselerine yapılabilir.

Program esas olarak İspanya'nın konut kriziyle mücadele etmek ve yerel halk için gayrimenkulü daha uygun fiyatlı hale getirmek için sona eriyor.

Benzer şekilde Yunanistan, Portekiz ve Fransa da aşırı turizmle başa çıkmak için kısa dönemli kiralamaları engellemek, sürdürülebilir turizm uygulamalarına daha fazla odaklanmak ve daha az popüler ve niş turizm destinasyonlarını teşvik etmek gibi hamleler yapıyor.

Ancak bu ülkeler ekonomilerini canlandırmak için hala büyük ölçüde turizme ve özellikle emlak sektöründeki yabancı yatırımlara bel bağlıyor. Bu nedenle, yüzde 100 emlak vergisi, özellikle alternatif gelir yaratma ve yatırım akışları eş zamanlı olarak geliştirilmezse, ekonomik büyüme üzerinde geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Harvey şunları söyledi: "Yabancılara yüzde 100 vergi uygulanması Yunanistan'ın rekabet gücüne ve ekonomik istikrarına zarar verebilir. Ülke halihazırda Atina'nın önemli bölgelerinde yeni kısa dönem kiralama lisanslarını yasaklayarak konut baskısıyla mücadele ediyor. Daha fazla değişiklik yatırımı azaltabilir ve hem emlak piyasasını hem de yerel ekonomiyi etkileyebilir."

"Fransa'nın turizmi GSYH'nin yaklaşık yüzde 9'una katkıda bulunuyor. 2023 turizm geliri 68,6 milyar dolar olacak ve 2020'ye göre yüzde 110 artış gösterecek. Yabancılara getirilen ek vergiler piyasayı zorlayarak emlak yatırımlarını ve turizmi yavaşlatabilir."

"Portekiz turizmi GSYH'nin yüzde 15'ine katkıda bulunarak 2023'te 25,1 milyar euro'ya ulaşırken, 2034'te 66,5 milyar euro'luk bir gelir öngörülüyor. Ancak yabancılara yeni emlak vergilerinin getirilmesiyle bu büyüme riske girebilir. Portekiz, İngilizler için en önemli destinasyonlardan biri olmaya devam ediyor, ancak bu vergilerin getirilmesi bu ilgiyi azaltarak hem emlak piyasasını hem de ekonomiyi daha geniş kapsamda etkileyebilir."

İngilizler bundan sonra nereye taşınabilir?

İkinci konutlar için Avrupa'daki popüler destinasyonlarda vergi ve maliyet belirsizliğinin artmasıyla birlikte, birçok İngiliz taşınmak için daha uzaklar bölgelere bakıyor.

1st Move International'a göre, 2022 ve 2024 yılları arasında, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kanada ve Yeni Zelanda İngilizlerin en çok taşınacağı yerler arasında yer alıyor. Diğerleri ise Güney Kıbrıs, Güney Afrika, Singapur, Suudi Arabistan ve Cayman Adaları.

Daha kazançlı kariyer ve kazanç fırsatları, daha düşük vergiler, daha iyi bir yaşam kalitesi ve doğal manzaralar, İngilizleri taşınmaya iten faktörlerden bazıları olmuştur. Bu ülkelerin birçoğunda yaşam maliyetinin daha düşük olması ve dil engelinin bulunmaması da bu ülkeleri daha cazip hale getiriyor.

Harvey şunları söyledi: "Kıbrıs, taşınmak isteyen İngilizler için giderek daha popüler bir seçenek haline geliyor. Şirket içi verilerimiz 2022 ve 2024 yılları arasında en çok aranan 6. destinasyon olduğunu gösteriyor. Ada, güneşli havası, uygun fiyatlı yaşamı ve sıcak ortamıyla harika bir Akdeniz yaşam tarzı sunuyor."

"Yaygın olarak konuşulan İngilizce, göçmen dostu vergi avantajları ve rahat ama canlı atmosferiyle Kıbrıs'ın yurt dışında canlı bir yaşam tarzı arayanlar için neden en iyi destinasyon olarak ilgi çektiği açık."

euronews

AdminAdmin