Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-03-2023 10:22

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν αρκεί μια συγγνώμη για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις»

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν αρκεί μια συγγνώμη για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις»

Στην υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων που βαραίνουν μέλη της Καθολικής Εκκλησίας στην Πορτογαλία αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «για τις κακοποιήσεις αυτές, δεν αρκεί να ζητά κανείς συγγνώμη», ενώ επιπλέον σημείωσε πως «η Εκκλησία δεν πρέπει να προσπαθεί να αποκρύπτει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις».

Ειδικότερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε ότι «για τις κακοποιήσεις αυτές από μέλη της Εκκλησίας, δεν αρκεί να ζητά κανείς συγγνώμη. Είναι αναγκαίο, αλλά όχι αρκετό. Τα θύματα πρέπει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς κάθε προσπάθειας, διότι ο πόνος και τα ψυχολογικά τραύματα μπορούν να αρχίσουν να θεραπεύονται, αν βρουν απαντήσεις: συγκεκριμένες πράξεις προς αντιμετώπιση όσων τρομερών εμπειριών έχουν ζήσει και για να μην επαναληφθούν».

Συμπλήρωσε δε, ότι «οι κακοποιήσεις δεν πρέπει να κρύβονται ούτε μέσα στην οικογένεια. Η Εκκλησία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυσή τους και την αποκάλυψή τους στην κοινωνία και στις οικογένειες. Και η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει χώρους για να ακουσθεί η φωνή των θυμάτων, αλλά και για την ψυχολογική τους υποστήριξη και προστασία».

Υπενθυμίζεται ότι, οι τουλάχιστον σε 4.815 υπολογίζονται τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από μέλη της πορτογαλικής Καθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτησης επιτροπής που διερευνά την εν λόγω υπόθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (13/2).

Η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την Πορτογαλική Επισκοπική Διάσκεψη για να εξετάσει το σκάνδαλο, πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου.

LMLM

LM