Avrupa
Giriş Tarihi : 09-06-2023 08:30

Almanya NATO'nun tarihteki en büyük hava tatbikatına ev sahipliği yapacak

Almanya NATO'nun tarihteki en büyük hava tatbikatına ev sahipliği yapacak

Air Defender 23 Tatbikatı’na Türkiye dahil 25 NATO üyesi veya ortağı ülke katılıyor.

Almanya, önümüzdeki hafta NATO'nun tarihteki en büyük hava tatbikatına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 

250'den fazla hava aracının yer alacağı tatbikat nedeniyle bazı sivil hava ulaşım seferlerinin kesintiye uğrayacağı ve gürültü seviyesinin artacağı uyarısında bulunuldu.

Tatbikat hakkında bilgi veren Alman ve Amerikalı yetkililer, tatbikatı ittifak üyelerini ve Rusya gibi potansiyel hasımları etkilemeyi amaçlayan bir güç gösterisi olarak tanımladı.

En büyük katılım ABD'den

NATO üyesi bir ülkeye yönelik saldırıya yanıtın  simule edileceği Air Defender 23 tatbikatına 25 ulustan 10 bin kişinin katılacağı belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı, tatbikata Türkiye adına katılacak olan 151’inci Filo Komutanlığı'na ait 3 adet F-16 uçağının, Merzifon'dan kalkarak Almanya'daki Schleswig Hava Üssü'ne ulaştığını duyurdu.

12-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim tatbikatına en büyük katılım 2 bin personel ve 100 hava aracı ile Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılıyor.

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Amy Gutmannsh, tatbikat için "NATO'daki müttefik gücümüzün ilk müdahaleci olarak çevikliğini ve süratini şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterecektir" açıklamasında bulundu.

ABD Hava Ulusal Muhafızları Komutanı Korgeneral Michael Loh da yaptığı açıklamada tatbikatın yalnızca NATO içinde değil, diğer müttefikleri ve ortakları ile koordinasyonu amaçladığına dikkat çekti.

 

"Tatbikat savunma amaçlı"

Uzun yıllardır planlanmakta olan tatbikat, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali ile NATO'nun topraklarına karşı ciddi bir saldırı olasılığına karşı hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bir döneme denk geldi. 

Tatbikatla ilgili bilgi veren Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz "NATO topraklarının kırmızı çizgi olduğunu ve bu toprakların her bir santimetresini korumak için hazırlıklı olduğunu gösteriyoruz." dedi.

Ancak bunun örneğin Polonya ve Litvanya arasında Baltık Denizi kıyısındaki Rus toprağı Kaliningrad'a doğru uçuş yapmak anlamına gelmediğini belirten Gerhartz tatbikatın savunma amaçlı olduğunu vurguladı.

Gerhartz ayrıca dev tatbikatın Avrupa'daki sivil havacılık üzerinde bazı olumsuz etkileri olacağına dikkat çekti.

Gerhartz "Sivil havacılık trafiğinde kısıtlamaların olabileceğini biliyorum. Hava araçlarının gürültüsü konusunda ise uçacağımız yerlerde yüksek yoğunluk olacak tabi." şeklinde bilgi verdi.euronews

 

LMLM

LM